Perník zo špaldovej múky

Perník zo špaldovej múky je skvelá dobrota! Ak ste ho už skúšali, tak to dobre viete a ak ste ho ešte neskúšali, odporúčame vám ho všetkými desiatimi. Každý, kto chce žiť aspoň o niečo zdravšie a dopriať si plnohodnotnú výživnú stravu, hľadá vhodnejšie a zdravšie alternatívy.

Dobre vieme, že by sme mali obmedziť alebo vymeniť biely cukor a múku za zdravšie prírodné a celozrnné varianty. Nie každému však chutia koláče z celozrnnej múky a chýba im tá jemnosť, ktorú ponúkajú nadýchané dobroty z bielej múky.

V prípade špaldového perníka to však neplatí a možno vám zachutí viac ako ten originálny. Vďaka typickému perníkovému koreniu sa totiž chuť špaldovej múky úplne schová a zamaskuje a takýto koláč by ste ani nerozoznali od originálu. U nás doma, odkedy sme vyskúšali perník zo špaldovej múky, iný ani nerobíme. Načo aj?

Veď ten špaldový chutí fantasticky a na rozdiel od bielej múky obsahuje tá špaldová aj viac vlákniny, vitamíny, minerály a ďalšie výživné látky. Nejde tak len o prázdne kalórie, ale o výživný a chutný koláč. Preto ho odporúčame aj začiatočníkom, ktorý s používaním zdravších múk ešte len začínajú.

Špaldový perník je ideálny koláč pre odštartovanie zdravšieho pečenia.

Ako sami vidíte na obrázku, koláč je krásne nadýchaný, jemný a vláčny. A počkajte, keď ho ochutnáte 😉 Potrieť ho môžete obľúbeným lekvárom a čokoládou, no ak chcete skúsiť niečo nové, výborne sa k nemu hodí aj arašidové maslo, ktoré ešte môžete posypať kokosom.

Toto je úplne klasický recept na perníkový koláč, tak ako ho pozná každá gazdinka. Jedinou zmenou je náhrada bielej múky špaldovou. Ak chcete vyskúšať ešte zdravšiu variantu perníku, pozrite si aj náš recept na Fit perník alebo Vianočný perník so sušenými slivkami a kokosom.

A teraz už recept na klasický špaldový perník pre celú rodinu:

Potrebujeme:

  • 400g špaldovej múky
  • 300g práškového cukru
  • 1/2 litra mlieka
  • 2 vajíčka
  • 100 ml slnečnicového oleja
  • 3 lyžice zdravého poctivého lekváru
  • 1 ČL mletej škorice
  • 1 PL kakaa
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • 1 balenie perníkového prášku

Postup:

Vajcia vymiešame s práškovým cukrom a postupne prilejeme 100 ml oleja. Ďalej postupne pridávame všetky zvyšné suroviny a vymiešame hladké cesto. Cesto na perník vylejeme na vymastený a vysypaný plech (alebo použite papier na pečenie). Pečieme v rúre vyhriatej na 190-200°C asi 20-30 minút.

Upečený perník podľa chuti natrieme obľúbeným lekvárom a polejeme roztopenou čokoládou.

Ak chcete váš perník ešte o niečo vylepšiť a pripraviť zdravšie, tu sú ďalšie tipy, ako ušetriť kalórie:

TIP  1: Namiesto klasického práškového cukru použite brezový cukor (xylitol). Ide o čisto prírodné sladidlo. Brezový cukor sa chuťovo najviac podobá bielemu cukru, takže chuťovo zmenu vôbec nezbadáte a koláč vám rovnako dobre osladí. No na rozdiel od bieleho rafinovaného cukru má ten brezový až o 40% menej kalórií a nízky glykemický index! Zaujímavosťou tiež je, že na rozdiel od cukru nespôsobuje zubný kaz. Brezový cukor kúpite tu.

TIP 2: Namiesto toho, aby ste perník poliali roztopenou čokoládou, čokoládu navrch len nastrúhajte. Získate tak chuť čokolády v každom kúsku, no použijete jej o niečo menej a taktiež nemusíte pridávať margarín, ako pri rozpúšťaní čokolády.

Zachutili vám špaldové koláče? Vyskúšajte aj:

Fit perník

Vianočný perník so sušenými slivkami a kokosom

Mriežkový koláč so slivkovým lekvárom

Zdravá fit marlenka

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Be Social