Čo by ste povedali na výborné černicové muffiny? Sú sladučké, voňajú vanilkou a čerstvé černice ich výborne osviežujú. Môžu z nich byť zdravé raňajky alebo dezert ku kávičke.
Celozrnná múka a ovsené vločky poskytnú zdroj pomaly sa uvoľňujúcej energie a poriadnu dávku vlákniny. Dosladiť ich môžete ako vždy podľa seba, či už trstinovým cukrom alebo iným diétnejším sladidlom.
Potrebujeme (8 muffinov):
- 100 g celozrnnej hladkej pšeničnej alebo špaldovej múky
- 60 g jemných ovsených vločiek
- 2 ČL kypriaceho prášku
- 150 g bieleho jogurtu
- 3 PL trstinového cukru (alebo adekvátne množstvo iného sladidla)
- 1 vajce
- 1 ČL vanilkovej esencie
- černice
Postup:
Vo veľkej miske si zmiešame najprv suché suroviny: múku, vločky, kypriaci prášok. V menšej miske vyšľaháme jogurt, vajíčko, vanilkovú esenciu a cukor. Pridáme k múčnej zmesi a dobre premixujeme na hladké cesto. Nakoniec do cesta zamiešame pár kúskov černíc (alebo ich môžeme povtláčať do cesta až po naplnení košíčkov).
Na plech na muffiny poukladáme papierové košíčky, ktoré naplníme cestom. Pečieme na 175°C
15-20 minút.