Stará dobrá ovsená kaša…v ére chia pudingov, cereálií a musli na ňu často zabúdame a pritom je to obrovská škoda. Domáca ovsená kaša je totiž skvelým zdravým jedlom, ktoré je navyše jednoduché a lacné na prípravu.
Ovsené vločky sú bohaté na vlákninu, pomalé sacharidy, vitamíny a minerály. Ranná ovsená kaša vám tak poskytne doslova výživovú bombu a podporí aj vaše trávenie a prečistenie organizmu.
S jablkom, medom a škoricou vytvára ovos nesmrteľnú chuťovú kombináciu, ktorá vám možno pripomenie aj chuť vášho detstva. V každom prípade si môžete ovsenú kašu vychutnať na množstvo rôznych spôsobov a pridať do nej hocičo, čo máte radi.
My vám dnes prinášame obľúbený recept na klasickú ovsenú kašu s jablkom.
Potrebujeme:
- 50g ovsených vločiek
- 250 ml mlieka (kravského alebo rastlinného)
- 1 PL medu
- 1 stredne veľké jablko
- štipka soli
- škorica
Postup:
Ovsené vločky dáme do hrnca, zalejeme mliekom a pridáme štipku soli. Ak chcete, môžete mlieko nahradiť obyčajnou čistou vodou.
Na miernom ohni vločky povaríme, kým nám vznikne kašová konzistencia. Občas premiešame, aby sa vločky nepripálili.
Hotovú kašu prelejeme do misky a pridáme med, poprášime škoricou a primiešame nastrúhané jablko.
Dobrú chuť!
Ovsená kaša pre zdravie:
- ovsené vločky sú bohaté na vlákninu, ktorá pomáha čistiť tráviaci trakt
- obsahujú pomalé sacharidy, ktoré sú zdrojom postupnej energie
- upravujú krvný tlak a znižujú zlý cholesterol
- sú zdrojom antioxidantov, ktoré chránia telo pred voľnými radikálmi a vznikom rakoviny
- sú bohaté na vitamíny skupiny B
Vyskúšajte aj:
Banánovo – orieškové ovsené vločky