Čakankový sirup sa vyrába unikátnou patentovanou metódou z koreňa čakanky. Táto nenápadná rastlinka, ktorá často voľne rastie ako burina na okraji ciest je v podobe zdravého sirupu skvelá!
Možno poznáte čakankovú bezkofeínovú kávu – cigóriu, ktorá sa vyrába ako alternatíva raňajkovej kávy. Počuli ste už ale o čakankovom sirupe? Ten je teraz horúcou novinkou v ponuke zdravých sladidiel. Pozrime sa na to, prečo si rýchlo získava takú obľubu.
ÚČINKY ČAKANKOVÉHO SIRUPU
Čakankový sirup je bohatý na vlákninu a to je jeho hlavná výhoda. Jeho sladká chuť totiž nepochádza z cukru, ale z inulínu – čo je forma rozpustnej vlákniny. Čakankový sirup obsahuje až 71% vlákniny a len 5% cukru!
Vďaka tomu má až o 95% nižší obsah cukru a takmer o polovicu menej kalórií ako ostatné prírodné sladidlá (med, javorový či agávový sirup). Sirup z čakanky obsahuje teda minimum cukru a kalórií, čo z neho robí ideálne zdravé sladidlo aj počas diéty.
Vďaka nízkemu obsahu cukru má čakankový sirup zároveň nízky glykemický index. To znamená, že jeho konzumácia nezvyšuje hladiny cukru v krvi a nespôsobuje jeho výkyvy.
Počas diéty pomáhajú jedlá s nízkym glykemickým indexom predchádzať výkyvom hladu a zabezpečovať stabilné spaľovanie tukov a chudnutie.
Čakankový sirup má tiež veľmi príjemnú chuť, ktorá je na nerozoznanie od medu. Ak ste zvyknuté používať tekuté sladidlá ako med, agávový sirup či javorový sirup – čakankový do vašej kuchyne výborne zapadne.
Chutí a sladí rovnako dobre ako všetky tieto sladidlá, no na rozdiel od nich nemá takmer žiadne kalórie ani cukor, čo z neho robí jasného víťaza.
- minimum kalórií a cukru
- nízky glykemický index
- bohatý na vlákninu
- ideálny na zdravé sladenie počas diéty
- sladenie novej generácie
- môže byť použitý ako náhrada cukru aj tuku!
- pôsobí ako prebiotikum
VLÁKNINA V ČAKANKOVOM SIRUPE
Ako sme už povedali, sladká chuť čakankového sirupu nepochádza z cukru, ale z vlákniny, na ktorú je tento sirup nesmierne bohatý. Vláknina je pre naše zdravie a trávenie veľmi prospešná a potrebná, no často jej v bežnej strave nemáme dostatok.
Rozpustná vláknina v tráviacom trakte naberá vodu a zväčšuje svoj objem do formy hustého gélu. Viaže na seba tuky a zabraňuje ich vstrebávaniu, čo môže priaznivo ovplyvniť chudnutie.
Pomáha tiež lepšiemu pocitu zasýtenia a zároveň mechanicky čistí tráviaci trakt a posúva potravu smerom von. Nerozpustná vláknina v tráviacom trakte tiež naberá na objeme, napomáha lepšej činnosti čriev a vyprázdňovaniu.
POUŽITIE ČAKANKOVÉHO SIRUPU
Čakankový sirup môžete použiť do teplej aj studenej kuchyne všade tam, kde ste zvyknuté používať cukor alebo med. Výborný je napríklad na ovsené vločky, raňajkovú kašu alebo do smoothie. Každé jedlo obohatí o extra porciu vlákniny.
Osladiť ním môžete aj kávu alebo čaj. No a samozrejme ho využijete pri príprave zdravých dezertov a koláčov.
NUTRIČNÉ HODNOTY ČAKANKOVÉHO SIRUPU
Nutričné hodnoty |
V 100 G |
---|---|
Energetická hodnota |
650 kJ/161 kcal |
Tuky |
0 g |
– z toho nasýtené tuky |
0 g |
Sacharidy |
4,7 g |
– z toho cukry |
4,7 g |
Vláknina |
71,3 g |
Bielkoviny |
0 g |
UŠETRITE ZBYTOČNÉ KALÓRIE
Čakankový sirup je skvelý nielen ako náhrada cukru, ale dokonca ho v receptoch môžete použiť aj ako náhradu tuku. Získate tak 2v1, ušetríte kalórie namiesto tuku aj cukru.
Čakankový sirup je vhodnou alternatívou sladenia počas redukčnej diéty, keď potrebujete znížiť kalorickú hodnotu pokrmov alebo si chcete svoje jedlo osladiť bez výčitiek. Vyskúšajte ho aj vy 😉
VYSKÚŠAJTE ČAKANKOVÝ SIRUP 4 Slim
- nízky glykemický index
- 0 gramov tuku
- len 4,7 gramov cukru
- so zníženou kalorickou hodnotou
- s vysokým obsahom vlákniny