Hľadáte zdravšiu náhradu bieleho cukru v kuchyni? Pozrite sa s nami, aké účinky a výhody vám môže ponúknuť kokosový cukor.
ČO JE TO KOKOSOVÝ CUKOR
Kokosový cukor sa získava z nektáru kokosových paliem a je využívaný najmä v ázijskej a indonézskej kuchyni. Tento kokosový produkt sa stal po kokosovom oleji a mlieku ďalšou obľúbenou ingredienciou aj v zdravej západnej fitness kuchyni. Je rozhodne zdravšou alternatívou bieleho rafinovaného cukru.
Kokosový cukor sa vyznačuje nízkym glykemickým indexom, GI = 35. Vďačí za to obsahu vlákniny zvanej inulín, ktorá zabezpečuje pomalšie vstrebávanie a udržuje stabilnú hladinu cukru v krvi.
Obsahuje tiež minerály ako železo, zinok, vápnik a draslík. To je jeho ďalšou výhodou oproti rafinovanému bielemu cukru, ktorý neobsahuje žiadne telu prospešné látky, len prázdne kalórie.
AKO SA VYRÁBA KOKOSOVÝ CUKOR?
Výroba kokosového cukru je dvojstupňový proces. Začína sa zberom nektáru z kokosových kvetov. Farmári urobia rezy, a vytekajúcu miazgu zbierajú do bambusových nádob. Tie potom umiestnia do veľkých wokov na teplé miesto, kde sa miazga odparuje.
V tomto bode vyzerá nazbieraná miazga ako priesvitná tekutina zložená z 80% vody, ktorá je známa ako kokosová neera. Po odparení prebytočnej vody vzniká tuky sirup z miazgy. Potom sa môže tento sirup ďalej zredukovať na kryštalickú formu alebo na formu pasty.
AKO CHUTÍ KOKOSOVÝ CUKOR?
Kokosový cukor má príjemnú karamelovú chuť, ktorá pripomína chuť hnedého trstinového cukru. Oproti klasickému bielemu cukru má je menej sladký, preto ak chcete dosiahnuť sladšiu chuť, musíte ho použiť o niečo viac.
ÚČINKY KOKOSOVÉHO CUKRU
Ak teda hľadáte zdravšiu formu sladenia, kokosový cukor vám môže poskytnúť nasledovné výhody:
- nízky glykemický index – vďaka čomu udržiava stabilnú hladinu cukru v krvi
- je bohatý na antioxidanty, železo, vápnik a draslík
- nie je rafinovaný, ide o prírodné sladidlo
- má schopnosť regulovať obsah vody v tele
- vďaka obsahu vlákniny inulín podporuje zdravú črevnú mikroflóru
RECEPTY S KOKOSOVÝM CUKROM
A ako môžete kokosový cukor využiť v kuchyni? Použite ho všade tam, kde si dávate ten biely. Môžete s ním osladiť kávu, čaj, smoothie, koláče a iné fitness dezerty. Vyskúšajte napríklad tieto famózne kokosové palacinky.
RECEPT NA KOKOSOVÉ PALACINKY
Potrebujeme:
- 4 vajíčka
- 1/4 šálky kokosového mlieka (alebo iného)
- 3 PL rozpusteného kokosového oleja izbovej teploty
- 1/4 kokosovej múky (alebo ovsenej)
- 1 PL kokosového cukru
- 1/4 ČL kypriaceho prášku do pečiva
- štipka soli
Postup:
V miske vyšľaháme vajíčka s mliekom a kokosovým olejom. V druhej miske zmiešame kokosovú múku. prášok do pečivo, cukor a soľ.
Tekuté ingrediencie pridáme k sypkým a dobre zamiešame, aby nám vzniklo jemné palacinkové cesto.
Na panvici rozpustíme trochu kokosového oleja a vyprážame palacinky z oboch strán dozlatista.
VYSKÚŠAJTE KOKOSOVÝ CUKOR
- výborná rozpustnosť
- bohatý na minerály
- obsahuje vlákninu
- skvelá chuť
- výhodná cena
Zdroje: