Mandle patria medzi veľmi populárne a obľúbené oriešky. Sú nielen veľmi chutné, ale aj výživné. Do jedálnička ich zaradíte jednoducho, môžete si dopriať za hrsť orieškov na desiatu alebo ich pridať do ranných ovsených vločiek, jogurtu či na koláče. A prečo by ste si tieto výborné oriešky mali dopriať denne? Prečítajte si o ich všestranných zdravotných benefitoch:
Mandle sú plné živín
Jedna hrsť mandlí vám dodá 3,5g vlákniny, 6g bielkovín, 2,5g sacharidov a 14g zdravých tukov. Sú bohaté na vitamín E, horčík a mangán.
Horčík je veľmi dôležitý minerál pre ľudské telo. Podieľa sa na viac ako 300 telesných procesoch. Pomáha znižovať krvný tlak a hladinu cukru v krvi, vďaka čomu slúži ako prevencia pred ochorením diabetes.
Vitamín E je zas významný antioxidant. Pomáha obnovovať bunky v ľudskom tele a chráni ich pred oxidáciou.
Existujú štúdie, ktoré tento vitamín spájajú aj s prevenciou pred rakovinou, srdcovými chorobami a Alzheimerom. Pravidelnou konzumáciou mandlí si tiež môžete znížiť hladinu zlého LDL cholesterolu.
Mandľami k štíhlej postave
Mandle obsahujú málo sacharidov, ale za to sú bohaté na vlákninu a bielkoviny. Vďaka tomu majú veľmi dobrú schopnosť zasýtiť a redukovať pocit hladu.
To môže viesť ku konzumácií menšieho množstva kalórií počas dňa. Napriek tomu, že mandle obsahujú relatívne vysoký podiel tuku, sú vhodným pomocníkom pri chudnutí. Okolo 10-15% kalórií z orechov nie je telom absorbovaných.
Mandliam sa tiež pripisuje schopnosť zlepšovať metabolizmus. Niektoré štúdie uvádzajú pozoruhodné výsledky, kedy skupina, ktorá konzumovala v rámci diéty mandle, schudla až o 62% viac ako skupina, ktorá mandle nekonzumovala.
A čo je ešte dôležité vedieť?
Najviac výživných látok je koncentrovaných v šupke, preto by ste mali uprednostniť mandle so šupkou pred bielenými orieškami.
Mandle sa skvele hodia do ovsených vločiek, ale môžete ich pridať aj do šalátov alebo na plech k pečenému mäsu či rybe.
Ľahko si z nich vyrobíte aj domáce mandľové maslo, ktoré si ,môžete pridávať napríklad do smoothie alebo proteínových shakov.
Stačí mandle vložiť do mixéra a mixovať až kým sa začnú uvoľňovať oleje a vznikne krémová hmota. Môže to trvať aj 10-20 minút a treba pri tom stierať mandle zachytené na okrajoch mixéru.
Hotové maslo skladujte v chladničke. Mandľové maslo je veľmi chutné so sladkým nádychom, takže sa vám môže ľahko stať, že ho budete vyjedať len tak, lyžičkou.
/Zdroj: authoritynutrition.com/
Prečítajte si tiež:
Najlepšie zdravé recepty s arašidovým maslom