Kto by nemiloval muffiny? Nadýchané, mäkké koláčiky v praktickom papierovom košíčku, ktoré sa dajú pripraviť na milión spôsobov. A samozrejme zdravo. Napríklad zo špaldovej múky a ovsených vločiek, ktoré sa skvele dopĺňajú s chuťou škorice, jabĺčka, hrozienok a orieškov. Zdravé mlsanie na raňajky, desiatu či ako dezert ku káve.
Potrebujeme:
- 1 šálku špaldovej múky
- 1 šálku ovsenej múky (najemno rozmixované ovsené vločky)
- 1 vajce
- 1 balenie kypriaceho prášku do pečiva
- 2 ČL škorice
- 1 jablko
- ¾ šálky mlieka
- 1 ČL vanilkového extraktu
- Sladidlo podľa chuti (trstinový cukor, xylitol, stévia…)
- Sušené hrozienka
- Pekanové alebo vlašské orechy
Náš tip: Ako sladidlo môžete použiť aj kokosový cukor, ktorý má GI 35, čo je nižšie ako má trstinový cukor. Okrem toho je bohatý na minerály draslík, horčík, zinok a vitamíny skupiny B. Je obľúbeným sladidlom aj pri paleo stravovaní. Odporúčame tento 100% prírodný kokosový cukor, ktorý zoženiete za veľmi dobrú cenu.
Postup:
Vo väčšej miske zmiešame múky s práškom do pečiva a škoricou. Pridáme vajce, vanilkový extrakt, mlieko a nastrúhame jedno ošúpané jablko. Suroviny zmixujeme na hladké cesto, ktoré na záver dosladíme podľa vlastnej chuti preferovaným sladidlom a primiešame hrozienka. Plech na muffiny vyložíme papierovými košíčkami a naplníme cestom. Pekanové oriešky nasekáme a posypeme povrch muffinov. Pečieme na 180°C 25-30 minút.