Vločky patria k jedným z najzdravších obilnín sveta. Vďaka vysokému obsahu vlákniny majú skvelú sýtiacu schopnosť a sú dôležitou súčasťou vyváženej stravy či redukčnej diéty. Pridať ich môžete takmer všade, aj do polievok, omáčok či koláčov.
Ovsené vločky majú dobre vyvážené nutričné zloženie, jedna porcia (30 g) ovsa obsahuje len 117 kalórií. Vločky obsahujú hlavne sacharidy (66%), pričom len 1% predstavujú cukry, zvyšok tvorí vláknina (11%) a škrob (85%).
Škrob v ovsených vločkách je iný ako škrob u iných zŕn. Má vyšší obsah tuku, a vyššiu viskozitu (schopnosť viazať vodu). Tento škrob sa ďalej podľa stráviteľnosti delí na tri typy:
- Rýchlo stráviteľný škrob (7%), ktorý sa rýchlo vstrebáva ako glukóza.
- Pomaly štiepený škrob (22%), ktorý je štiepený a absorbovaný pomalšie
- Rezistentný škrob (25%), ktorý má podobnú funkciu ako vláknina. Pre telo nie je stráviteľný, ale významne zlepšuje zdravie a funkciu čriev.
Vločky sú známe svojou schopnosťou znižovať krvný tlak a hladinu krvného cukru. Dennou konzumáciou môžete znížiť aj hladinu zlého LDL cholesterolu a chrániť sa pred srdcovými ochoreniami. Vločky sú tiež bohatým zdrojom vitamínov a minerálov:
- Mangán – dôležitý pre správny vývoj, rast a metabolizmus
- Fosfor – udržuje zdravé kosti a tkanivá
- Meď – dôležitá pre zdravé srdce
- Železo – zodpovedá sa prepravu kyslíka v krvi
- Selén – dôležitý antioxidant pre správnu funkciu imunitného systému a mentálne funkcie
- Horčík – minerál, ktorý sa podieľa na viac ako 300 procesoch v ľudskom tele
- Zinok – dôležitý pre imunitu a správne fungujúci hormonálny systém
- Vitamín B1 – nevyhnutný pre správnu funkciu srdca, svalov a nervového systému
Na našom blogu nájdete množstvo sladkých receptov, ktorých základom sú práve ovsené vločky.
Ak napríklad na raňajky neobľubujete ovsenú kašu, ale radšej si dáte koláč, vyskúšajte napríklad ovsenú kokosovú bábovku, ktorú si môžete vychutnať s domácim lekvárom či medom.
Aké majú ovsené vločky účinky na vaše zdravie?
Vďaka pravidelnej konzumácii ovsených vločiek môžete pozorovať množstvo priaznivých účinkov na vaše zdravie. Tu je 11 dôvodov, prečo ovsené vločky zaradiť do stravy:
- Sú bohaté na antioxidanty
- Pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu
- Pomáha udržovať stabilnú hladinu cukru v krvi
- Napomáhajú zdravému tráveniu
- Pomáhajú znižovať riziko rakoviny hrubého čreva
- Sú skvelým pomocníkom pri diéte a pomáhajú kontrolovať váhu
- Pomáhajú zlepšiť športový výkon
- Pomáhajú znižovať krvný tlak
- Vďaka nutrične bohatým látkam prispievajú k zdravému vzhľadu pokožky
- Môžu pomôcť kvalitnejšiemu spánku
- Podporujú imunitný systém
Ako si pripraviť ovsené vločky na raňajky
Pripraviť ovsenú kašu je naozaj jednoduché a rýchle. Stačí dodržať pravidlo 1:2, teda použiť 1 diel vločiek na 2 diely tekutiny.
Potrebujeme:
- 1/2 šálky ovsených vločiek
- 1 šálka mlieka (môže byť rastlinné, odporúčame mandľové)
- podľa chuti med, čerstvé ovocie, orechové maslo
Postup:
Vločky s mliekom dáme do menšieho hrnca a varíme na miernom ohni cca 5 minút. Hotovú kašu prelejeme do misky a dozdobíme podľa chuti.
Tipy na výbornú ovsenú kašu, ktorú si zamilujete
Aby ste sa na svoje raňajky z ovsených vločiek každý deň tešili, odporúčame pridať do nej nasledovné dobroty:
1. Proteín
Proteín obohatí ovsenú kašu o potrebné bielkoviny, vďaka čomu vás ovsená kaša aj lepšie zasýti. Odporúčame mať po ruke základné príchute ako čokoláda a vanilka, ktoré sa dobre kombinujú s rôznymi druhmi ovocia či orieškov.
Navyše vám proteín kašu ochutí a osladí bez požitia cukru. Široký výber srvátkových aj rastlinných proteínov nájdete na eshope Grizly.sk
2. Lahodné orechové maslo
Vďaka orechovému maslu sa nudná ovsená kaša zmení na luxusné raňajky. Vybrať si môžete zo skutočne širokej ponuky. Nakúpte si rôzne druhy orechových nátierok a vaše raňajky môžu byť každý deň iné.
Čo poviete na mandľové maslo s bielou čokoládou, kešu maslo s kokosom, luxusný pistáciový krém, arašidové maslo s malinami alebo príchuťou slaného karamelu? Mňam.
Všetky zoženiete na eshope Grizly.sk
3. Lyofilizované ovocie
Lyofilizované ovocie je sušené mrazom, vďaka čomu si zachováva všetky vitamíny a minerály. Medzi najobľúbenejšie patria jahody, maliny či sladučké mango. Opäť vám odporúčame mať po ruke na výber viacero druhov.
4. Superpotraviny
Ďalším spôsobom, ako obohatiť ovsenú kašu o cenné látky a urobiť ju ešte zdravšou, je pridanie nejakej superpotraviny. Medzi vyhľadávané patria napríklad:
Acai – je považovaný za silný antioxidant, pomáha neutralizovať voľné radikály a tým spomaľovať proces starnutia.
Maca – má príjemnú sladkastú chuť a preto je vhodná do ovsenej kaše alebo do smoothie. Pomáha bojovať s mnohými problémami modernej doby, ako stres, únava či potencia a plodnosť.
Lucuma – je skvelým zdrojom vlákniny a používa sa tiež ako prírodné sladidlo s nízkym glykemickým indexom. Je bohatá na antioxidanty, vitamíny, minerály a napomáha zdravému kardiovaskulárnemu systému.
Všetky dobroty na dokonalú ovsenú kašu si nakúpite na eshope Grizly.sk
Aktualizované 7.5.2022
Zdroje:
https://www.everydayhealth.com/diet-nutrition/scientific-health-benefits-of-oatmeal/
Prečítajte si tiež:
Mandľami k štíhlej postave a lepšiemu zdraviu
Poznáte blahodarné účinky kokosového oleja?
S týmito surovinami budú vaše dezerty vynikajúce a plné zdravia