Druhý adventný víkend je tu, tak čo takto naladiť sa na vianočnú atmosféru? Napríklad voňavým, chutným špaldovým perníkom s príchuťou Vianoc.
Perník je skvelý jednoduchý recept, ktorý sa väčšina dievčat naučí pripravovať medzi prvými koláčmi. Stačí všetko zmiešať a vyliať na plech. A kto by ho nemal rád?
Tá vôňa a chuť škorice a perníkového korenia…My sme si perník ešte trochu vylepšili. Bielu múku sme nahradili hrejivou a výživnou špaldovou múkou, do cesta sme nastrúhali jabĺčko a olej sme úplne vynechali.
A výsledok? Šťavnatý vláčny a úžasne chutný perník.
Sladenie je na každom z nás, dá sa použiť diétna stévia alebo napríklad xylitol, ktorý má veľmi nízky GI=7, alebo trstinový cukor.
Vianočnú náladu perníku dodajú kúsky sušených sliviek a vlašských orieškov a celé to zavŕši biela kokosová posýpka. Je to vážne vynikajúca kombinácia.
Potrebujeme:
- 2 šálky špaldovej múky
- 1,5 šálky mlieka (môže byť aj rastlinné)
- 1 vajce
- 1 jablko
- 1 balíček kypriaceho prášku do perníka
- 1 ČL sódy bikarbóny
- 2 PL kakaa
- 1 ČL škorice
- 1 ČL vanilkového extraktu
- sladidlo podľa chuti (Stévia, xylitol, trstinový cukor…)
- 1/2 šálky sušených sliviek
- 1/2 šálky vlašských orieškov
- slivkový lekvár
- strúhaný kokos
Postup:
Vyskúšajte tiež:
Mriežkový koláč so slivkovým lekvárom
Čokoládový proteínový cheesecake s čučoriedkami
Najlepšie zdravé recepty s arašidovým maslom
Tipy na najlepších FIT kuchynských pomocníkov pre zdravý životný štýl