Viete čo je Šmakoun? Absolútne úžasná vec – zdravá a nízkokalorická fitness potravina plná bielkovín, ktorá nesmie chýbať ani v našich fitness receptoch. Vyrába sa z vaječných bielkov a zoženiete ho v rôznych príchutiach. Dnes sme vyskúšali marhuľový a výsledok je vynikajúci 🙂
Potrebujeme:
Korpus:
- 5 bielkov
- 4 žĺtka
- 3 PL trstinového cukru
- 2 PL hladkej celozrnnej pšeničnej múky
- 2 PL ovsenej múky (najemno pomletých ovsených vločiek)
- 1 PL kakaa
Plnka:
- 250 jemného nízkotučného tvarohu/alebo ricotty/alebo syra mascarpone
- 1 balenie Šmakoun marhuľa
- 1-2 PL agáve sirupu/prípadne iné obľúbené sladidlo
Postup:
Žĺtka oddelíme od bielkov. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtky vyšľaháme s cukrom a jemne zamiešame do bielkovej hmoty. V ďalšej miske zmiešame celozrnnú, ovsenú múku a kakao.
Tiež pridáme k bielkovej hmote a s citom premiešame, aby sa nám všetko spojilo do nadýchaného cesta.
Stredný plech vyložíme papierom na pečenie, na ktorý rovnomerne rozotrieme cesto. Pečieme v rúre vyhriatej na 180°C asi 15 minút. Upečený korpus zvinieme do vlhkej utierky a necháme úplne vychladnúť.
Krém si pripravíme veľmi jednoducho: v kuchynskom robote zmixujeme tvaroh s marhuľovým šmakounom a dosladíme podľa chuti.
Vychladnutý korpus rozvinieme, oddelíme od papiera a naplníme marhuľovou plnkou. Ak chcete, môžete ho predtým potrieť aj domácim marhuľovým džemom. Roládu opäť zvinieme a odložíme stuhnúť do chladničky.
Tip: Trstinový cukor môžete nahradiť kokosovým, ktorý má nižší glykemický index (len 35) a obsahuje dôležité vitamíny aj minerály. Je ideálnym sladidlom aj pri diéte.
Vyskúšajte tiež:
Kinder rez s brusnicovým Šmakounom