7 tipov ako ušetriť pri varení kalórie

Vždy sa zíde pár užitočných tipov, ako ušetriť nejaké tie kalórie. Aj tak ich denne vďaka rôznym produktom s pridaným cukrom a  margarínom konzumujeme dosť.

Prebytok cukru nájdete nielen v sladkých potravinách, ale aj v tých slaných. Štíhlejšie varenie bez zbytočného cukru a tuku však nemusí byť nudné a bez chuti. Tu sú naše tipy ako na to:

1. Investujte do kvalitného kuchynského riadu

Základom je dobrá panvica s nepriľnavým povrchom. Máme vyskúšané, že na takej panvici bez problémov urobíte napríklad palacinky či volské oká bez kvapky oleja.

Dávajte však pozor, aby ste panvicu nepoškriabali, pretože v škriabancoch sa začne jedlo pripaľovať. Cena nepriľnavej panvice sa pohybuje cca od 15-30 eur a široký výber za dobré ceny nájdete napríklad TU.

Ďalšou možnosťou je kúpa parného hrnca, v ktorom pripravíte zdravo a chutne celé menu. Najmä na jar a počas leta, kedy nám prirodzene chutia ľahšie jedlá a chceme odľahčiť svojmu telu a tráveniu, sa hodí jeden doma mať.

Úprava jedla na pare navyše umožňuje zachovať v jedle cenné vitamíny a minerály. Chudnutie do plaviek a jarná očista bude s parným hrncom chutná a jednoduchá 😉 Náš tip na kvalitný parný hrniec práve v zľave TU.

05

2. Praktické oleje v spreji

Pri väčšine jedál je olej nevyhnutnou súčasťou ich prípravy. No z fľaše ho často nalejeme viac ako by bolo treba.

Výborným pomocníkom sú preto oleje v spreji, ktoré vďaka rozprašovaču umožňujú rovnomerné pokrytie panvice olejom. A tak ho stačí aj menej a oleje v spreji vám dlhšie vydržia. Stavte napríklad na praktický kokosový olej v spreji.

3. Objavte bezkalorické omáčky

Jedlo pripravené na pare či troche oleja si môžete jednoducho ochutiť bezkalorickými omáčkami, ktoré majú výbornú chuť, a navyše neobsahujú zbytočné kalórie, tuk, cukor, lepok a laktózu.

Dochutíte nimi slané aj sladké jedlá. Zoženiete napríklad tu

 

4. Oslaďte jedlo aj bez cukru

Na osladenie jedál môžete použiť širokú škálu prírodných sladidiel, ktoré často obsahujú oveľa menej kalórií ako cukor. Napríklad prírodný brezový cukor -Xylitol ich obsahuje až o 40% menej, pritom rovnako dobre sladí.

Za skvelú cenu ho zoženiete tu. Vyskúšať môžete aj ďalšie zdravé sladidlá, akými sú stévia, javorový alebo agáve sirup, kokosový či trstinový cukor.

06

5. Do pokrmov pridajte viac zeleniny

Krémovú konzistenciu polievok a omáčok nemusíte dosiahnuť len použitím smotany či zápražky s múkou. Skúste radšej do polievky pridať viac koreňovej zeleniny – mrkvu, petržlen, sladké zemiaky alebo aj fazuľu a túto zeleninu rozmixujte.

Vznikne vám tak chutná a sýta polievka či omáčka plná zeleniny a bez zbytočných tukov a kalórií navyše.

6. Ťažké plnky v dezertoch nahraďte ľahšou verziou

Torty, zákusky, koláče…sú často plnené krémami z margarínov, tučnej smotany a osladené kopou cukru. Skúste nabudúce časť plnky (ale ideálne celú) nahradiť jemných nízkotučným tvarohom.

Je plný bielkovín a vďaka tomu dodá dezertom pridanú hodnotu a dobre zasýti. Môžete ho dochutiť čím len chcete – kakaom, zdravými sladidlami a sirupmi či ovocím, vždy bude chutiť úžasne.

7. Proteínový prášok ako náhrada múky a cukru

Vločky, smoothie, palacinky, tvarohové plnky a ďalšie dezerty môžete jednoducho ochutiť proteínovým práškom. Dodá potrebnú sladkosť aj plnú chuť. Navyše ním v niektorých dezertoch dokážete nahradiť celú alebo určitú časť múky.

A doprajete telu potrebnú dávku bielkovín, ktorá aj z dezertu vytvorí zdravé plnohodnotné jedlo.

Prečítajte si tiež:

Nákupný zoznam štíhlej a fit ženy

Vyskúšajte najlepšie zdravé koláčiky bez výčitiek!

5 tipov, ako použiť arašidové maslo vo fitness kuchyni

Chcete schudnúť rýchlejšie? Zaraďte do diéty kokosový olej!

 

, ,