Možno ste už v regáloch obchodov so zdravou výživou zaregistrovali Lucumu. O čo vlastne ide a aké má Lucuma účinky? To si rozpovieme v tomto článku.
Lucuma je ovocie, ktoré pochádza z údolí Ánd Južnej Ameriky. Má oválne plody chránené hladkou šupkou a chutnú žltú dužinu. Jej chuť sa často prirovnáva k sladkým zemiakom, tekvici či karamelu.
V Južnej Amerike sa už po stáročia používa ako tradičný liek, prezývaný aj ako „zlato Inkov”. U nás je dostupná v sušenej práškovej forme a vďaka svojej sladkej chuti je využívaná ako zdravé alternatívne sladidlo. Okrem toho však má niekoľko zdravotných výhod.
5 účinkov Lucuma prášku
Zdravotné benefity Lucumy sú spájané s obsahom antioxidantov, ktoré chránia naše bunky pred voľnými radikálmi. Môže sa tiež pochváliť vysokým obsahom vlákniny, ktorá prispieva k správnemu fungovaniu tráviaceho systému a obsahuje aj stopové množstvá niektorých vitamínov a minerálov.
1. Kontrola cukrovky
Jedna štúdia zistila, že extrakty z lucumy sú účinné pri inhibícii skokov krvného cukru a hypertenzie (vysokého krvného tlaku) spojenej s cukrovkou.
Môže za to vyšší obsah komplexných sacharidov (škrobov a vlákniny) ako jednoduchých sacharidov (cukrov). Je všeobecne známe, že komplexné cukry sú ťažšie stráviteľné, a preto nespôsobujú také prudké nárasty hladiny cukru v krvi ako jednoduché cukry.
Lucuma sa môže tiež pochváliť vysokým obsahom nerozpustnej vlákniny, ktorá zvyšuje objem stolice a tým pomáha odvádzať z tela odpadové látky.
Okrem toho výskum v skúmavke ukazuje, že mechanizmy lucumy na zníženie hladiny cukru v krvi môžu byť porovnateľné s mechanizmami niektorých antidiabetík. Zabraňuje pôsobeniu enzýmu alfa-glukozidázy, ktorý je zodpovedný za rozklad komplexných sacharidov na jednoduché cukry, ktoré majú tendenciu zvyšovať hladinu cukru v krvi.
2. Môže chrániť pred rakovinou a srdcovými chorobami
Lucuma má vysoké hladiny polyfenolov a karotenoidov, antioxidantov, ktoré môžu pomôcť predchádzať rakovine a srdcovým chorobám, ako aj cukrovke..
Polyfenoly sú prospešné rastlinné zlúčeniny, o ktorých sa predpokladá, že chránia pred vysokým krvným tlakom a srdcovými chorobami.
Jedna štúdia v skúmavke zistila, že lucuma môže brániť pôsobeniu enzýmu konvertujúceho angiotenzín I (ACE), ktorý sa podieľa na regulácii krvného tlaku a tým znížiť krvný tlak.
3. Je výživnejšia ako väčšina sladidiel
Jedna polievková lyžica (7,5 gramov) lucuma prášku poskytuje nasledovné nutričné hodnoty:
- Kalórie: 30
- Bielkoviny: 0 gramov
- Tuk: 0 gramov
- Sacharidy: 6 gramov
- Cukry: 1,5 gramu
- Vláknina: 2 gramy
Lucuma obsahuje menej cukru, ale viac živín ako stolový cukor. Presnejšie povedané, má približne o polovicu menej sacharidov a o 75 % menej cukru ako rovnaké množstvo stolového cukru.
Taktiež ponúka relatívne dobré množstvo rozpustnej aj nerozpustnej vlákniny, na rozdiel od väčšiny iných sladidiel.
Jedna polievková lyžica (7,5 gramu) lucuma prášku ďalej poskytuje určité množstvo vápnika, železa, draslíka, niacínu a vitamínu C – hoci tieto množstvá vo všeobecnosti pokrývajú menej ako 1 % dennej hodnoty (DV). Napriek tomu je výživnejšia ako iné obľúbené sladidlá.
4. Obsahuje rôzne antioxidanty
Ako sme už spomenuli vyššie, lucuma prášok obsahuje množstvo antioxidantov, ktoré pomáhajú chrániť bunky pred poškodením voľnými radikálmi.
Konzumácia stravy bohatej na antioxidanty môže pomôcť chrániť pred zdravotnými stavmi, akými sú srdcové choroby a niektoré druhy rakoviny.
Napríklad výskum ukazuje, že lucuma je obzvlášť bohatá na polyfenoly a karotenoidy, dve skupiny antioxidantov známe svojimi protizápalovými vlastnosťami, ktoré bojujú proti rakovine a podporujú zdravie srdca.
Má obzvlášť vysoký obsah xantofylov, skupiny karotenoidov zodpovedných za žltú farbu lucumy, o ktorej sa predpokladá, že podporuje zdravie očí a dobrý zrak.
Lucuma je tiež nabitá vitamínom C, živinou s antioxidačnými vlastnosťami, ktorá hrá vo vašom tele mnoho dôležitých úloh, ako je podpora zraku, silný imunitný systém a zdravie srdca.
Okrem toho sa predpokladá, že polyfenoly v lucume ponúkajú silnú ochranu proti chronickým stavom, ako je cukrovka a srdcové choroby. Výskum špecifických typov antioxidantov v lucume je však obmedzený a na úplné pochopenie potenciálnych antioxidačných výhod tohto ovocia je potrebných viac štúdií.
5. Možno ju použiť na prípravu zdravých dezertov
Lucuma prášok môže byť použitý ako náhrada cukru v koláčoch, koláčoch a iných zdravých dezertoch. Jej textúra je porovnateľná s kryštálovým cukrom, ale chuť je viac podobná hnedému cukru.
Môžete použiť pomer objemu 1:2 na nahradenie hnedého cukru za lucumu. Napríklad použite 1 šálku (120 gramov) lucumy na každú 1/2 šálky (200 gramov) hnedého cukru.
Napriek tomu možno budete musieť trochu experimentovať, pretože to nemusí fungovať dobre pre všetky recepty. Okrem toho môžete lucumu pridať napríklad do jogurtu, ovsených vločiek, smoothies či raňajkových kaší.
Vyskúšajte napríklad toto jednoduché smoothie s lucuma práškom a banánom.
Kde kúpiť lucuma prášok? Vyskúšajte tieto produkty
1. BIO prášok z Lucumy – Biomedical
Prášok z Lucumy v organickej kvalite od firmy Biomedical je vyrobený pridaného cukru, kyselín, aróm, farbív, umelých sladidiel, maltodextrínu, konzervačných látok a GMO. Má jedinečnú chuť a je vhodný pre vegetariánov aj vegánov.
2. Lucuma prášok BIO RAW
100% BIO RAW lucuma prášok vyrobený z ručne zbieraných plodov, ktoré sú šetrne sušené na slnku. Má jasne žltú farbu a jemnú karamelovo – javorovú chuť.
3. BIO Lucuma prášok Gymbeam
Zdravá alternatíva cukru s vysokým obsahom vlákniny. Na 100g obsahuje len 31g cukru a má nižší glykemický index. Vďaka tomu je tento prášok v bio kvalite vhodný pre ľudí, ktorí sa snažia schudnúť.
Autor článku: Lívia Bogárová
Zdroje: