Počuli ste už tomto tropickom ovocí? Acerola je obľúbená hlavne pre svoj vysoký obsah vitamínu C, ale ponúka aj rad ďalších výhod. Prečítajte si, aké živiny toto super ovocie obsahuje a aké má účinky.
Čo je Acerola
Acerola pochádza z tropických oblastí západnej pologule a bežne sa nazýva aj čerešňa zo Západnej Indie, barbadoská čerešňa alebo jednoducho „acerola“.
Produkuje bobule podobné čerešni, ktoré sa v ľudovom liečiteľstve používajú napríklad na liečbu ochorení pečene, hnačky, úplavice, kašľa či prechladnutia.
Acerola je nabitá vitamínom C
Acerola je najviac známa tým, že je mimoriadne bohatá na vitamín C v rozmedzí 1500 až 4500 miligramov na 100 gramov. To je asi 50 až 100-krát viac ako pomaranč alebo citrón! Z tohto dôvodu sa často používa na liečbu prechladnutia alebo chrípky.
Okrem vitamínu C obsahuje acerola množstvo prospešných fytochemikálií vrátane antokyanov, fenolových kyselín a flavonoidov. Konzumácia aceroly môže byť prínosom pre váš imunitný systém, zdravie pokožky, zdravie mozgu, trávenie a ďalšie.
Čo sa týka vitamínov a minerálov, v acerole nájdete tiež vitamín A, tiamín (B1), riboflavín (B2), niacín (B3), kyselinu pantoténovú (B5), folát (B9) a minerály ako železo, vápnik, horčík, fosfor, draslík, zinok, meď. a selén. To je celkom výživný profil!
Ďalej obsahuje flavonoidy, ktoré pomáhajú chrániť organizmus pred pôsobením voľných radikálov poškodzujúcich bunky. Antokyány sú typom flavonoidov, ktoré si zaslúžia osobitnú zmienku. Dodávajú acerole jej sýto červenú farbu a sú známe ako silné antioxidanty.
V neposlednom rade v acerole nájdete aj fenolové kyseliny, ktoré sú taktiež skvelým zdrojom antioxidantov.
7 skvelých účinkov aceroly
1. Posilňuje imunitný systém
Plody aceroly sú nabité silnými fytonutrientmi, ktoré pomáhajú vášmu telu odvrátiť oxidačný stres, ktorý môže viesť k chorobám a starnutiu. Imunitný systém je závislý od pravidelného prísunu vitamínu C, ktorý produkuje a mobilizuje biele krvinky. Jeho dostatočný príjem si môžete zaistiť aj vďaka acerole.
2. Pýši sa vynikajúcou antioxidačnou silou
Vitamín C je sám o sebe je silným antioxidantom, no ako sme už vyššie spomenuli, acerola obsahuje aj ďalšie dôležité látky s antioxidačnými účinkami. Tie pomáhajú chrániť telo pred škodlivými voľnými radikálmi.
3. Podporuje produkciu kolagénu
Kolagén tvorí spojivové tkanivo v koži, chrupavke, šľachách a krvných cievach. Dostatok kolagénu nielenže prispieva k zdravej pokožke a kĺbom, ale tiež pomáha udržiavať krvný tlak pod kontrolou tým, že udržiava vaše tepny a žily zdravé. Je známe, že vitamín C stimuluje produkciu kolagénu v tele, a acerola ako zdroj vitamínu C s tým môže pomôcť.
4. Zvyšuje energetickú hladinu
Vitamín C pomáha telu vytvárať L-karnitín, aminokyselinu, ktorú mitochondrie vo vašich bunkách využívajú na tvorbu energie. Odborníci zistilii, že šťava z aceroly môže zvýšiť energetický metabolizmus v mozgu, čo môže dokonca podporiť normálnu hmotnosť.
5. Udržuje vaše telo mladistvé
Mnohí veria, že acerola podporuje dlhovekosť a má schopnosť bojovať proti starnutiu vďaka svojej silnej antioxidačnej a energiu dodávajúcej sile. Navyše, so všetkou tou energiou budete mať menej výhovoriek, prečo necvičiť.
6. Zlepšuje zdravie mozgu
Acerola môže chrániť mozog, konkrétne hipokampus, pred oxidačným stresom spôsobeným nesprávnou stravou a obezitou. Najlepšou prevenciou obezity je zdravá rastlinná strava plná čerstvej zeleniny a ovocia, vrátane aceroly.
7. Napomáha tráveniu
Odborníci tvrdia, že acerola môže dokonca zlepšiť metabolické funkcie a trávenie. Konkrétne podporuje normálnu reakciu na zápal v čreve. V tradičnej medicíne sa už dlho používa ako pomocník pri hnačke, bolestiach žalúdka a dysfunkcii pečene.
Má acerola vedľajšie účinky?
Ako so všetkým, ani so zdravými potravinami to netreba preháňať. Rovnako ako pri vitamíne C, ak ho užijete príliš veľa, môžete pociťovať poruchy trávenia. Aby ste sa vyhli problémom alebo nepohodliu, dodržujte odporúčania jednotlivých výrobcov.
Ako zaradiť acerolu do jedálnička? Vyskúšajte prášok z aceroly!
V našich zemepisných šírkach Acerolu zoženiete najčastejšie vo forme prášku. Vyrába sa z dehydrovanej a čerešňovej šťavy z aceroly a možno jednoducho ho primiešať do nápojov, smoothies, džúsov či ovsenej kaše.
1. Bio prášok z aceroly
Mrazom sušené bobule Aceroly vo forme prášku od BioMedical z kontrolovaného ekologického poľnohospodárstva. Prášok je vyrobený bez akýchkoľvek pridaných aróm, farbív, sladidiel, maltodextrínu, konzervačných látok a GMO.
2. Bio Acerola prášok Purasana
Vegánsky prášok z aceroly vypestovanej ekologickým spôsobom. Vyznačuje sa vysokým obsahom vitamínu C a ľahko ho pridáte do svojich obľúbených jedál alebo z neho pripravíte chutné smoothie.
3. Bio Acerola prášok Gymbeam
Prášok v bio kvalite vyrobený zo šťavy plodov aceroly. Podporuje tvorbu kolagénu, pomáha redukovať únavu a zvyšuje vstrebávanie železa.
Autor článku: Lívia Bogárová
Zdroje: