Spoznajte Erythritol: zdravšiu náhradu cukru s nulovou kalorickou hodnotou!

erythritol

Erythritol je sladidlo prírodného pôvodu, ktoré môže poslúžiť ako zdravšia náhrada cukru. Možno ste o ňom ešte nepočuli, no rozhodne nie je žiadnou novinkou. Tento alkoholový cukor sa totiž prirodzene vyskytuje v ovocí, zelenine a niektorých druhoch fermentovaných potravín.

Nakoľko má nulový glykemický index a kalorickú hodnotu, považuje sa za vhodné sladidlo aj pre diabetikov a používa sa na výrobu low carb nízkokalorických sladkostí a potravín.

AKO SA VYRÁBA ERYTHRITOL


Ako sme už spomínali, erythritol sa prirodzene vyskytuje v niektorých druhoch potravín. Jeho výhodou je teda prírodný pôvod, na rozdiel od podobných sladidiel ako xylitol, sorbitol alebo maltitol, ktoré sa vyrábajú synteticky. 

Vyrába sa tak, že sa zmieša s vodou a nechá kvasiť. Následne sa prefiltruje a výsledkom je biely cukor, ktorý na prvý pohľad vyzerá takmer identicky ako klasický biely rafinovaný cukor. Má však úplne iné vlastnosti.


ÚČINKY ERYTHRITOLU A PRE KOHO JE VHODNÝ


Hlavnou výhodou erythritolu je jeho nulový glykemický index a nulová kalorická hodnota. Vďaka tomu nespôsobuje zvýšenie hladiny cukru v krvi a môže byť vhodným druhom sladidla aj pre diabetikov. 

Vhodný je tiež pre všetkých, ktorí hľadajú zdravšiu náhradu bielho cukru. Erythritol neobsahuje žiadne kalórie, preto môže byť používaný ako sladidlo aj počas diéty. 

Chuť erythritolu je veľmi podobná cukru, má takmer rovnakú sladivosť a príjemnú chuť (na rozdiel napríklad od stévie, ktorá má tiež nulovú kalorickú hodnotu, no môže mať horkastú pachuť). Navyše erythritol nespôsobuje zubný kaz.

erythritol použitie

VÝHODY ERYTHRITOLU

  • nulový glykemický index
  • nulová kalorická hodnota
  • je prírodného pôvodu
  • konzistencia podobná cukru
  • výborná sladivosť, bez pachute
  • nekazí zuby
  • môže byť vhodnou náhradou pre diabetikov a počas nízkosacharidovej diéty
erythritol namaximum
  • prírodná náhrada cukru
  • takmer nulový GI
  • nevplýva na hladinu inzulínu v krvi
  • bezkalorický
  • nekazí zuby

VEDĽAJŠIE ÚČINKY ERYTHRITOLU


Erythritol konzumovaný v nadmerných množstvách môže spôsobiť tráviace problémy ako nafukovanie, plynatosť či hnačka.

Je to preto, že alkoholový cukor prechádza trávením bez zmeny až do hrubého čreva, kde ho črevné baktérie fermentujú. Ako vedľajší produkt vznikajú črevné plyny, ktoré môžu spôsobovať vyššie uvedené ťažkosti. 

Väčšinou je však  erythritol absorbovaný do krvného obehu ešte skôr ako sa dostane do hrubého čreva a následne sa v nezmenenej forme vylúči močom. Používanie erythritolu v správnom množstve by vám teda nemalo spôsobovať žiadne problémy.

Treba si uvedomiť, že s ničím to netreba preháňať. To, že je erythritol zdravšou náhradou cukru ešte neznamená, že ho môžete konzumovať bez akejkoľvek miery. Pokiaľ ním však nahradíte biely cukor rozumne, môžete profitovať z jeho pozitívnych vlastností.

POUŽITIE ERYTHRITOLU


Erythritol môžete použiť všade tam, kde používate biely cukor. Osladiť ním kávu, čaj, použiť ho na pečenie a varenie. Výhodou erythritolu je jeho konzistencia a chuť podobná cukru.

Vďaka tomu ho v receptoch môžete bez obáv nahradiť za cukor v pomere 1:1.

S erythritolom budú vaše koláče a dezerty menej kalorické a pritom rovnako chutné.

KDE KÚPIŤ ERYTHRITOL


Erythritol môžete kúpiť cez internet v rôznych eshopoch zameraných na zdravú výživu alebo fitness potraviny. Cenovo ide o dostupné zdravé sladidlo, odporúčame vám napríklad tieto výrobky:

erythritol namaximum
  • prírodná náhrada cukru
  • takmer nulový GI
  • nevplýva na hladinu inzulínu v krvi
  • bezkalorický
  • nekazí zuby

Prečítajte si aj:

Print Friendly, PDF & Email

, , , , , ,