Kávovo – banánová fit roláda

Banánová fit roláda je ľahký nadýchaný dezert, ktorý si môžete dopriať úplne bez výčitiek a pritom si fantasticky pochutiť. Chute kakaového cesta, jemného kávového krému a sladkého čerstvého banánu sa skvele dopĺňajú.

Na prípravu cesta použijeme zmes ovsenej a celozrnnej špaldovej múky. Vďaka tomu bude bohaté na zdravé komplexné sacharidy a vlákninu. Ľahkosť a bielkoviny mu dodajú vyšľahané vaječné bielky.

Roládu naplníme lahodným krémom bez zbytočných kalórií. Namiesto margarínu použijeme jemnú ricottu, ktorá je plná bielkovín, má oveľa menej tuku ako napríklad mascarpone a jemne nasladlú chuť. Kto chce, môže namiesto ricotty použiť jemný nízkotučný tvaroh.

Táto vynikajúca odľahčená roláda je skvelá ako zdravý víkendový dezert, ktorý si môžete vychutnať poobede ku kávičke a neurazíte ňou ani návštevu. Veď vyskúšajte 😉

Potrebujeme:

Na cesto:

  • 5 bielkov
  • 4 žĺtka
  • 2 PL kakaa
  • 2 PL ovsenej múky
  • 2 PL hladkej celozrnnej špaldovej múky
  • 1 ČL kypriaceho prášku
  • 1 PL brezového cukru (xylitolu)

Na krém:

  • 250g jemnej ricotty
  • 1 ČL instantnej kávy
  • 2 PL brezového cukru
  • 2 banány

Postup:

Bielka oddelíme od žĺtkov a vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtka vyšľaháme s cukrom a jemne zamiešame k bielkam. V inej miske si zmiešame ovsenú a celozrnnú múku, kypriaci prášok a kakao a pridáme do cesta. Jemne stierkou premiešame, aby sa cesto spojilo no ostalo nadýchané.

Cesto rozotrieme na papierom na pečenie vyložený plech a dáme piecť na 180°C asi 15 minút. Upečenú roládu ešte teplú zvinieme a odložíme vychladnúť. Krém si pripravíme zmiešaním ricotty s kávou a cukrom.

Vychladnuté cesto rozvinieme, potrieme krémom a do stredu umiestnime 2 banány. Opäť zvinieme a odložíme stuhnúť do chladničky.

Náš tip: Na sladenie použite prírodný brezový cukor (xylitol). Jeho chuť aj konzistencia je najpodobnejšia klasickému bielemu cukru, výborne sladí a pritom obsahuje až o 40% menej kalórií ako biely cukor. Jeho výhodou je aj nízky  glykemický index GI= 7 a fakt, že nespôsobuje zubný kaz.

Častým problémom pri zdravých sladidlách je to, že ich chuť je trochu iná ako tá, na ktorú sme zvyknutí u bieleho cukru. Napríklad stévia je skvelé prírodné sladidlo, ktoré neobsahuje takmer žiadne kalórie, no jej chuť je pre niektorých trpká až horká. Pri brezovom cukre to však nehrozí.

Máme už odskúšané rôzne zdravé formy sladenia, no brezový cukor nám zatiaľ v receptoch najviac vyhovuje. Odporúčame vám napríklad Xylit Gymbeam 1kg, ktorý kúpite za skvelú cenu.

Samozrejme môžete v recepte použiť akúkoľvek inú formu vášho obľúbeného zdravého cukru (kokosový, trstinový…)

Ďalšie tipy, ako si pripraviť zdravú fit roládu

Pri zdravých dezertoch sa vždy snažíme, aby boli menej kalorické, obsahovali minimum cukru, boli bohaté na bielkoviny, vlákninu, zdravé tuky a aby boli aj fantasticky chutné.

To sa dá dosiahnuť viacerými spôsobmi a aj túto roládu si môžete podľa chuti prispôsobiť alebo si ju pripraviť zakaždým inú.

  1.  Pridajte proteín

Ak máte doma proteín, môžete si z neho pripraviť lahodný krém plný bielkovín, ktoré vás skvele zasýtia a postrážia štíhlu líniu. Primiešajte 1-2 odmerky do ricotty alebo tvarohu a chutný krém je na svete.

Ochutené proteíny sú zároveň dostatočne sladké a tak krém nielen ochutia, ale aj osladia. Potom už nemusíte pridávať ďalšie sladidlá a tak zabijete dve muchy jednou ranou (navýšite obsah bielkovín, minimalizujete množstvo cukru) a samozrejme dodáte dezertu plnú chuť.

Výborne sa vám budú hodiť proteíny s vanilkovou, čokoládou alebo hocijakou ovocnou príchuťou podľa vašich preferencií.

My v receptoch radi používame srvátkový proteín True Whey od Gymbeam, ktorý patrí medzi najlepšie hodnotené proteíny. Má skvelé zloženie, chuť aj cenu a môžete si vybrať z množstva lákavých príchutí. Kilové balenie kúpite už až 12, 95 € a určite ho využijete pri príprave nejedného fitness dezertu.

2. Pridajte arašidové maslo

Arašidové maslo je ďalšou skvelou ingredienciou, ktorú môžete pridávať do svojich zdravých dezertov. Je bohaté na zdravé tuky, bielkoviny, vlákninu, vitamíny a minerály. Okrem toho dodá dezertom skvelú chuť a v kombinácií s čokoládou a vanilkou pripomína chuť obľúbenej snickersky.

Zamiešajte napríklad 2 PL do ricotty alebo tvarohu a fantastický zdravý arašidový krém je na svete. Alebo môžete jemnou vrstvou potrieť celý plát cesta, pridať krém a roládu pekne zvinúť.

Odporúčame arašidové maslo od Gymbeam, ktoré je dostupné vo výhodnom kilovom balení, takže vám dlhšie vydrží a môžete ním veselo vylepšovať svoje zdravé dezerty.

3. Extra chuť s proteínovou nátierkou

Proteín a arašidové maslo má doma asi každý, kto vyznáva zdravý životný štýl. Ak si však chcete zdravo zamaškrtiť, oplatí sa mať po ruke aj výbornú proteínovú nátierku, ktorá chutí ako Nutela, no pritom je vyrobená z čisto prírodných surovín, je obohatená o proteín a starostlivo navrhnutá tak, aby spĺňala ideálne nutričné hodnoty.

Takúto nátierku si potom môžete pridávať do svojich fitness dezertov, ovsených vločiek alebo len tak na hrianku. Jedlám dodá skvelý „hriešny“ šmrnc a pritom nepridá zbytočné kalórie. Vyskúšajte napríklad obľúbenú Proteinelu v príchuti bielej čokolády alebo lieskových orieškov.

4. Striedajte ovocie

Okrem toho môžete do rolády pridať akékoľvek obľúbené ovocie a zakaždým bude iná. Vyskúšajte napríklad jahody, maliny alebo mrazenú lesnú zmes.

Ďalšie recepty, ktoré by sa vám mohli páčiť:

 

Print Friendly, PDF & Email

Be Social