kolagénová káva

Kolagénová káva – ďalší zbytočný trend alebo účinný nápoj? Vyskúšajte kávu s kolagénom.

Kolagén dnes patrí medzi najobľúbenejšie doplnky výživy, vďaka svojim účinkom na pleť, kĺby a kosti. Niet divu, že s tým pribúdajú aj spôsoby, ako kolagén do tela čo najefektívnejšie doplniť. Jedným z nich je aj kolagénová káva, ktorá sa stala hitom.

Ako už vieme, kolagén je proteín nachádzajúci sa v kostiach, svaloch, pokožke či šľachách. Tvorí až jednu tretinu celkovej telesnej hmotnosti bielkovín. S vekom sa však jeho produkcia znižuje, čo môže spôsobovať prejavy, ktoré dobre poznáme: bolesti kĺbov, rednutie kostí či ochabnutá pokožka a vznik vrások.

Vďaka pravidelnej konzumácii kolagénu však môžeme telu pomôcť tento dôležitý proteín doplniť a podporiť aj jeho vlastnú tvorbu. Tým môžeme efektívne oddialiť alebo znížiť problémy spojené s jeho nedostatkom.

Medzi hlavné výhody užívania kolagénu patria:

  1. Lepšia kvalita pleti
  2. Zmiernenie bolesti kĺbov
  3. Silnejšie kosti

Na trhu dnes nájdete množstvo značiek a kolagénových doplnkov, stačí si vybrať: rybí kolagén, hovädzí alebo radšej vegánsky? S príchuťou alebo bez? Je to len vás. 

Klasicky si kolagénový nápoj pripravíte rozmiešaním kolagénového prášku vo vode alebo inom obľúbenom nápoji. A čo takto pridať kolagén do svojej rannej šálky kávy? 

Môžem si pridať kolagén do kávy?

Otázkou je, či môže teplota nápoja ovplyvniť štruktúru kolagénu a jeho účinky. Je teda vhodné pridávať kolagén do horúcich nápojov, akým je aj káva?

Kolagénové doplnky na trhu sú v denaturovanej alebo mierne predtrávenej forme, čo zlepšuje ich vstrebávanie v tráviacom trakte.

Napriek tomu, ak sú kolagénové proteíny vystavené ešte vyšším teplotám, môže dôjsť k procesu nazývanému degradácia, ktorý ďalej rozkladá proteín. V tomto bode proteín nemusí fungovať rovnako, čo spôsobí, že doplnok bude zbytočný.

Jedna štúdia vystavujúca kolagénové proteíny teplotám 150 – 420 °C zistila, že k ich počiatočnej degradácii došlo pri teplote približne 150 °C.

Káva sa však zvyčajne varí pri teplote 90–96 °C a to má od 150 °C poriadne ďaleko. Je teda nepravdepodobné, že by ste svoj kolagén pridaním do kávy akokoľvek znehodnotili. Najmä, ak používate kvalitné značky, kávu s kolagénom si smelo môžete dopriať.

Ako si pripraviť kolagénovú kávu

  • Uvarte si kávu obvyklým spôsobom
  • Odmerajte dávku kolagénového prípravku, zvyčajne asi 20 gramov
  • Jemne vmiešajte prášok do kávy, kým sa úplne nerozpustí

Kolagénovú kávu si teda môžete pripraviť jednoducho tak, že primiešate kvalitný kolagén priamo svojej šálky do kávy. Alebo, môžete siahnuť aj po hotových produktoch – kolagénovej káve, ktorá už obsahuje kombináciu instantnej kávy a kolagénu a tak je jej príprava ešte jednoduchšia a rýchlejšia. Tu je niekoľko našich tipov:

1. Powerlogy Collagen

Prvotriedny kolagén z hovädzieho dobytka pasúceho sa na tráve, ktorý si jednoducho pridáte do svojej obľúbenej šálky kávy. Kvalitný kolagén od Powerlogy sa v nej výborne rozpustí a vďaka tomu, že je vyrobený bez prídavných látok, nijak chuť kávy neovplyvní.

powerlogy collagen

2. Altevita Collagen Coffee

Hotovú kávovú zmes s kolagénom od značky Altevita si pripravíte rýchlo a jednoducho. Má tiež vysoký obsah vlákniny a je vyrobená bez pridaného cukru. Jednu kopcovú čajovú lyžičku stačí zaliať 150 ml vody zohriatej na 80°C.

altevita kolagenova kava

3. Collagen coffee cream

Unikátny kolagén do kávy s chuťou skutočnej smotany. Vďaka obsahu kolagénových peptidov pomôže pri starostlivosti o pokožku, vlasy a nechty. Collagen Coffee Cream je obohatený o MCT tuky a taurín, ktoré dodajú telu a mozgu potrebnú energiu. Neobsahuje laktózu.

collagen coffee creamer

Autor článku: Lívia Bogárová

Zdroje:

, , ,