Či už ste vegán, vegetarián alebo jednoducho preferujete rastlinnú stravu, ryžový proteín môže byť skvelým spôsobom, ako zvýšiť príjem bielkovín. Chcete ho vyskúšať? V tomto článku vám prezradíme, aké sú jeho výhody a účinky.
Čo je ryžový proteín?
Ako už názov napovedá, ryžový proteín sa vyrába z bielej alebo hnedej ryže a zvyčajne sa melie na prášok, ktorý môžete pridávať do jedla a nápojov. Ide o vhodný zdroj bielkovín pre vegetariánov a vegánov, ktorý si získava popularitu.
Zatiaľ čo rastlinné bielkoviny sa v priemere vstrebávajú pomalšie ako živočíšne, napríklad aminokyselina leucín sa v skutočnosti absorbuje rýchlejšie z ryže ako zo srvátkového proteínového prášku.
Okrem toho je leucín najdôležitejšou esenciálnou aminokyselinou, pokiaľ ide o budovanie svalov. Táto prekvapivá (aspoň pre niektorých z nás) výhoda ryžového proteínu by mohla presvedčiť aj zarytých milovníkov živočíšnych produktov. Ale to nie je všetko.
Ryžový proteín je tiež hypoalergénna potravina bez lepku. To je výhoda aj oproti iným rastlinným proteínom, ako je napríklad sójový alebo konopný. Obľúbenou voľbou je aj hrachový proteín, často však obsahuje významné hladiny sodíka. Takže, ak sa snažíte kontrolovať príjem sodíka, je lepšie zvoliť ryžový proteín.
Ďalšou výhodou je ľahká stráviteľnosť ryžového proteínu. Na rozdiel od srvátky, ryžový proteín nespôsobuje nadúvanie ani iné žalúdočné ťažkosti.
Je proteín z hnedej ryže kompletný proteín?
Kompletný proteín je proteín, ktorý poskytuje všetky esenciálne aminokyseliny v dostatočnom pomere na podporu tela. Aminokyseliny sú stavebnými kameňmi bielkovín. Existuje 20 bežných aminokyselín, ktoré sa delia na dva typy, esenciálne a neesenciálne.
Telo si dokáže vyrobiť jedenásť neesenciálnych aminokyselín, medzi ktoré patrí alanín, arginín, asparagín, kyselina asparágová, cysteín, kyselina glutámová, glutamín, glycín, prolín, serín a tyrozín.
Deväť esenciálnych aminokyselín si telo nevie vyrobiť a musia sa prijímať v potrave. Medzi esenciálne aminokyseliny patrí histidín, izoleucín, leucín, lyzín, metionín, fenylalanín, treonín, tryptofán a valín.
Hoci hnedá ryža má potenciál byť skvelým zdrojom bielkovín, nie je to kompletný proteín, pretože jej chýba aminokyselina lyzín.
Výhody ryžového proteínu
Poďme si teda zhrnúť hlavné výhody ryžového proteínu. Tu je 7 dôvodov, prečo ho zaradiť do stravy:
1. Ide o rastlinný proteín
Proteín z hnedej ryže je rastlinného pôvodu, vďaka čomu je vhodný pre ľudí, ktorí sa stravujú vegetariánsky alebo vegánsky. Vaječné, srvátkové a kazeínové proteínové prášky pochádzajú zo živočíšnych zdrojov.
2. Alergie a precitlivenosť
Alergie na ryžu sú relatívne zriedkavé, vďaka čomu je proteín z hnedej ryže bezpečnou voľbou pre mnohých ľudí s potravinovými alergiami a citlivosťou. Proteín z hnedej ryže je bez laktózy, bez lepku a bez sóje.
3. Strata hmotnosti
Jedna laboratórna štúdia naznačuje, že proteín z hnedej ryže je lepší ako proteín z bielej ryže či sójový proteín na kontrolu prírastku hmotnosti.
4. Zdravie pečene a cholesterol
Rovnaká laboratórna štúdia zistila, že konzumácia bielkovín z hnedej ryže viedla k vyššej expresii génu riadiaceho enzým, ktorý spracováva cholesterol. Skupina, ktorá užívala proteín z hnedej ryže mala tiež nižší cholesterol v pečeni.
5. Skvelý profil aminokyselín
Aj keď ryžový proteín nie je kompletný proteín, stále obsahuje veľké množstvo mnohých esenciálnych aminokyselín. Aminokyseliny sú typy organických zlúčenín, ktoré sa spájajú a vytvárajú bielkoviny.
6. Je veľmi ľahko stráviteľný
Nie je nezvyčajné, že ľudia na diéte s vysokým obsahom bielkovín pociťujú žalúdočnú nevoľnosť alebo tráviace ťažkosti. Našťastie sa predpokladá, že ryžový proteín je oveľa ľahšie stráviteľný ako mnohé iné proteínové prášky.
7. Má výbornú chuť!
Zatiaľ, čo mnohé proteíny môžu mať dosť výraznú chuť, ryžový proteín je v skutočnosti oveľa jemnejší a má príjemnú hladkú textúru. Vďaka tomu je veľmi jednoduché pridať do mnohých receptov bez ovplyvnenia ich chuti.
Kde kúpiť kvalitný ryžový proteín? Vyskúšajte tieto produkty:
1. Ryžový proteín – Gymbeam
Vysoko kvalitný ryžový proteín s až 79% podielom bielkovín. Jeho výhodou je rýchla stráviteľnosť a príjemný chuť. Vybrať si môžete príchuť čokoláda, vanilka alebo čistý proteín bez príchute. Vyskúšajte ho vo forme nápoja alebo ho pridajte do raňajkových kaší a smoothies.
2. BIO ryžový proteín VanaVita
Skvelý proteín vyrobený zo starostlivo vybraných ryžových zŕn, ktoré sú zdrojom kvalitných rastlinných bielkovín. Poskytuje tiež dávku vlákniny a je úplne bez lepku. Na výber máte príchuť čokoládová sušienka alebo proteín bez príchute.
3. Protein & Co. ryžový proteín
Čistý ryžový proteín bez príchute od značky Protein & Co. je ďalšou skvelou alternatívou. Na 100 g obsahuje až 77 g bielkovín zo 100% ryžového proteínu.
4. BIO ryžový proteín Namaximum
Tento proteín sa môže pochváliť slovenským BIO certifikátom SK-BIO-003. Má veľmi dobré zákaznícke hodnotenia a jeho výhodou je aj prijateľná cena. Dostupná je ale len varianta bez príchute.
5. Iswari BIO ryžový proteín
Ďalší proteín s výborným zákazníckym hodnotením, ktorý obsahuje 80% ryžového proteínu. Obsahuje BCAA aminokyseliny ( s rozvetveným reťazcom), medzi ktoré patrí valín, leucín a izoleucín.
Autor článku: Lívia Bogárová
Zdroje:
- https://www.hollandandbarrett.com/the-health-hub/sports-nutrition/rice-protein-powder-benefits
- https://steelsupplements.com/blogs/steel-blog/rice-protein-powder-what-you-must-know-before-trying-it
- https://health.clevelandclinic.org/brown-rice-protein/
- https://www.gainful.com/blog/what-are-the-benefits-of-brown-rice-protein-powder/