Biela múka, rafinovaný cukor, umelé sladidlá a margaríny patria medzi potraviny, ktorým by sme sa určite mali vyhnúť pokiaľ chceme byť zdraví, vitálni a štíhli. Našťastie existujú rovnako chutné zdravšie alternatívy, s ktorými môže byť život aj zdravý aj sladký!
Biela múka, rafinovaný cukor, umelé sladidlá a margaríny patria medzi potraviny, ktorým by sme sa určite mali vyhnúť pokiaľ chceme byť zdraví, vitálni a štíhli.
Tieto potraviny nielenže neprinášajú nášmu telu žiadny úžitok, ale dokonca majú negatívny vplyv na naše zdravie.
Nálož „mŕtvych“ kalórií prezlečená v návykovej sladkej chuti, zvýraznenej chemickými prísadami je zaiste chutná pre naše chuťové poháriky, ale chutí to skutočne aj nášmu telu, ktoré trápi nadváha, vysoký cholesterol či nedostatok energie?
Nenechajte si však pokaziť chuť. Neznamená to, že sa už do konca života nemôžete ani len pozrieť na čokoládovú tortu.
Existujú totiž rovnako chutné zdravšie alternatívy, s ktorými môže byť život aj zdravý aj sladký!
Pre zdravé pečenie budeme potrebovať:
Celozrnné múky
Celozrnné múky a ovsené vločky obsahujú komplexné zdroje sacharidov, ktoré energiu pomaly uvoľňujú.
Sú bohaté na dôležité látky ako vitamíny, minerály a v porovnaní s bielou múkou majú tiež vysoký obsah vlákniny. Tá je dôležitá pre dobré trávenie, dlhší pocit zasýtenia a odstraňovanie škodlivých látok z tela.
Prírodné sladidlá s nízkym GI
Prírodné sladidlá si tiež zachovávajú dôležité vitamíny a minerály. Produkty ako napríklad brezový cukor, agáve či kokosový cukor vďaka nízkemu glykemickému indexu nespôsobujú výkyvy hladiny krvného cukru a priberanie, naopak udržujú jeho stabilnú hladinu.
Brezový cukor je svojou chuťou aj konzistenciou najpodobnejší klasickému cukru, avšak jeho obrovskou výhodou je aj to, že nekazí zuby, naopak, chráni ich pred vznikom zubného kazu.
Kokosový olej
Kokosový olej je jednoznačne kráľ medzi zdravými tukmi. Znesie aj vyššie teploty pri ktorých si stále zachováva svoje pozitívne účinky, preto je vhodný aj na varenie a pečenie.
Obsahuje MCT tuky, ktoré podporujú metabolizmus a zvyšujú celkový výdaj energie počas dňa.
Ďalšou zdravotne dôležitou vlastnosťou kokosového oleja je schopnosť znižovať viscelárny (brušný) tuk, ktorý sa usadzuje na orgánoch v brušnej dutine a zvyšuje riziko chronických ochorení akými sú cukrovka a srdcové choroby.
Orechové maslá
Orechové maslá sú veľmi chutné a nášmu telu dodajú hodnotnú dávku zdravých tukov. Obsahujú tiež vysoký podiel vlákniny a bielkovín.
Vo väčšine orechových masiel nájdete okolo 52g tuku, 26g komplexných sacharidov, 20g bielkovín a 5-10g vlákniny na 100g. Vyberáme len kvalitné čisto prírodné produkty, bez pridaného cukru.
Proteínový prášok
Najjednoduchší spôsob ako navýšiť obsah bielkovín je pridať do receptov proteínový prášok. Výborne sa hodí čokoládová alebo vanilková príchuť.
Dá sa ním nahradiť časť múky a tak znížiť obsah sacharidov. Ochutené proteínové prášky sú sladké, takže stačí použiť aj menej sladidla
Ľahšie plnky
Tradičné tukové krémové ťažké plnky nahradíme ľahšími alternatívami. Chutnú plnku na koláč si ľahko pripravíme napríklad z nízkotučného tvarohu alebo ricotty, ktoré obsahujú vysokú dávku bielkovín.
Dochutíme prírodným sladidlom, proteínovým práškom, ovocím, BIO džemom či vanilkou. Môžeme tiež použiť hotové BIO orieškové alebo nugátové nátierky.
Prečítajte si tiež:
7 tipov, ako ušetriť pri varení a pečení kalórie
Nákupný zoznam štíhlej a fit ženy