Diétne polievky sú skvelým nástrojom na chudnutie či udržanie štíhlej línie. Ich výhodou je, že sa dajú pripraviť zo zdravých sezónnych surovín, dokážu výborne zasýtiť a navyše si na nich skvelo pochutnáte.
Zozbierali sme pre vás 10 receptov na tie najlepšie polievky na chudnutie, vďaka ktorým môže byť aj vaša diéta pestrá a výživná. Navyše, ich príprava je rýchla a jednoduchá.
Pokiaľ teda potrebujete nejaké to kilečko schudnúť, vyskúšajte zaradiť tieto polievky na večeru a čoskoro by ste mali vidieť prvé výsledky.
Nezabúdajte však na to, že chudnutie je komplexný proces a treba si dopriať dostatok energie z vyváženej stravy a pravidelný pohyb. Žiadne extrémy či hladovky.
S chutnými polievkami dostanete do tela na večeru aj porciu vitamínov, minerálov a vlákniny zo zeleniny.
Ako si pripraviť diétnu polievku
Uvariť polievku nie je žiadna veda a fantázii sa medze nekladú. Môžete si namixovať polievku úplne podľa vlastnej chuti.
Ak sa rozhodnete v kuchyni zaexperimentovať, tu je pár užitočných tipov na prípravu diétnejších a zdravších polievok:
- používajte čerstvú lokálnu zeleninu
- vyvarujte sa zelenine s vysokým obsahom sacharidov
- na zahusťovanie polievok použite ovsené vločky namiesto múky
- nepoužívajte smotanu a príliš veľa tuku
- nebojte sa obohatiť polievku o strukoviny, obsahujú tzv. pomalé sacharidy, ktoré vám dodajú potrebnú energiu, sú tiež bohaté na vlákninu a bielkoviny
- nepoužívajte príliš veľa soli, ani umelé ochucovadlá
- polievku radšej dochuťte čerstvými alebo sušenými bylinkami a koreninami
- ak máte radi štipľavé, doprajte si čili, ktoré podporuje spaľovanie tukov
Najlepšie polievky na chudnutie
A teraz už poďme na našich 10 receptov, ktoré vám odporúčame vyskúšať.
1. Kapustová tukožrútska polievka – videorecept
Tukožrútska kapustová polievka patrí medzi najznámejšie polievky na spaľovanie tukov. Jej základom je biela kapusta, ktorá výborne zasýti a pomôže prečistiť organizmus.
2. Šošovicová polievka
Šošovica je bohatá na vlákninu, bielkoviny a je tiež výborným zdrojom železa. Táto hustá polievka výborne zasýti a zahreje.
Potrebujeme:
- 1 cibuľu
- 2 stonky zeleru
- 2 mrkvy
- 380 g šošovice
- 1 plechovku lúpaných paradajok
- 1 litre zeleninového vývaru
- 2-3 strúčiky cesnaku
- 2 PL olivového oleja
- 1 ČL rasce
- 1 ČL oregana
- 1 ČL červenej papriky
- petržlenová vňať
- 2 PL citrónovej šťavy
- soľ
- čierne korenie
Postup:
1. Vo veľkom hrnci rozohrejeme olivový olej, pridáme nakrájanú cibuľu a restujeme 6-7 minút, kým nie je mierne zlatá. Pridáme nakrájaný zeler a na kocky nakrájanú mrkvu a varíme 4-5 minút, kým nezmäknú. Pridáme prelisovaný cesnak, rascu, sušené oregano, papriku a varíme za stáleho miešania 1 minútu.
2. Pridáme paradajky a varíme ďalšie 1-2 minúty.
3. Následne pridáme prepláchnutú šošovicu, zeleninový vývar, soľ a korenie. Varíme 30-45 minút.
4. Na záver pridáme čerstvú petržlenovú vňať, citrónovú šťavu a podávame.
3. Brokolicovo – mrkvová
Ingrediencie:
- 15 g masla
- 15 g olivového oleja
- 1 stredne veľká brokolica
- Polovica stredne veľkej cibule
- 2-3 strúčiky cesnaku
- 1 mrkva
- 1-2 stonky petržlenu
- 2 šálky kuracieho vývaru a 1 šálka vody
- Soľ a korenie
Postup:
1. Na masle a olivovom oleji orestujeme nasekanú cibuľu, cesnak a petržlenovú vňať.
2. Pridáme mrkvu a restujeme 3-4 minúty. Pridáme brokolicu a restujeme ďalších 5 minút.
3. Zeleninu zalejeme vodou a vývarom a privedieme k varu. Na miernom ohni povaríme 10 minút, kým bude zelenina dostatočne mäkká.
4. Na záver polievku rozmixujeme na krémovú konzistenciu a dochutíme soľou a korením.
4. Low carb karfiolová polievka
Ingrediencie:
- 2 PL olivového oleja
- 1 cibuľa
- 2-3 strúčiky cesnaku
- 1/2 hlávky karfiolu
- 2 šálky kurací/zeleninový vývar –
- 1 šálka mlieka (alebo podľa potreby)*
- Soľ
Postup:
1. Cesnak a cibuľu orestujeme na troche olivového oleja, pridáme nadrobno nakrájaný karfiol a 10 minút smažíme, kým jemne skaramelizuje.
2. Zalejeme vývarom a povaríme na miernom ohni 20 minút. Polievku rozmixujeme na hladký krém. Polievku zjemníme mliekom a dochutíme.
5. Tekvicovo-paradajková polievka
Potrebujeme:
- 200 g tekvice
- 3 paradajky
- 2 PL ovsených vločiek
- 1 čili paprička
- 10 guličiek čierneho korenia
- 1 ČL himalájskej soli
- 1 liter vody
- 2 ČL oregana
Postup:
1. Tekvicu, paradajky, ovsené vločky, papričku zalejeme v hrnci vodou a pridáme soľ a čierne korenie. Prikryjeme a varíme, je zelenina nezmäkne.
2. Uvarenú polievku rozmixujeme, dochutíme oreganom a podávame.
6. Zeleninová ovsená polievka
Potrebujeme:
- 1 PL olivového oleja
- 2-3 strúčiky cesnaku
- ½ PL nastrúhaného zázvoru
- 1 PL čierneho korenia
- 2 mrkvy
- jarná cibuľka
- paprika (oranžová alebo červená)
- konzerva kukurice
- 1 šálka ovsených vločiek
- voda podľa potreby
- soľ
Postup:
1. Zázvor a cesnak orestujeme na olivovom oleji. Pridáme čierne korenie, na kocky nakrájanú mrkvu, jarnú cibuľku a ďalej restujeme. Pridáme nasekanú papriku, kukuricu a restujeme, kým zelenina zmäkne.
2. Pridáme ovsené vločky a po chvíľke zalejeme vodou a varíme. Hotovú polievku dochutíme soľou
7. Francúzska cibuľová KetoMix polievka
Potrebujeme:
- KetoMix kuracia polievka
- 1 cibuľa
- soľ
- čierne korenie
- olivový olej
Postup:
Cibuľu nakrájame na kolieska a necháme skaramelizovať na troche olivového oleja. KetoMix polievku zalejeme 200 ml horúcej vody, dobre rozmiešame a necháme 1-2 minútky odstáť. Servírujeme s cibuľkou a krutónmi.
Vyzerá úžasne, čo poviete?
TIP: Na KetoMix.sk zoženiete výborné keto polievky v rôznych príchutiach. Stačí ich zmiešať s vodou a sú hotové. Majte ich po ruke vždy, keď potrebujete rýchlu diétnu večeru. Vyskúšajte kuraciu, hubovú, hráškovú, zeleninovú, syrovú, paradajkovú alebo ázijskú.
8. Zelená detox polievka
Potrebujeme:
- 1 PL kokosového oleja
- 1 cibuľa
- 2 stredné cukety
- 1 malý zväzok kelu
- 4 šálky ružičiek brokolice
- 4 šálky zeleninového
- 2 šálky vody
- 1 hlávka cesnaku
- 1 ČL strúhaného zázvoru
- čerstvá petržlenová a koriandrová vňať podľa chuti
- soľ
Postup:
Cibuľu orestujeme na troche kokosového oleja. Pridáme cuketu, kel, brokolicu, zeleninový vývar a vodu. Privedieme k varu a varíme na nízkom ohni asi 10 minút, alebo kým brokolica nezmäkne.
Polievku odstavíme a pridáme cesnak, zázvor, soľ a čerstvú vňať. Polievku rozmixujeme na hladký krém. Vychladnutú polievku môžeme uskladniť vo vzduchotesných sklenených nádobách, v chladničke takto vydrží aj 5 dní.
9. Vajíčková polievka so zeleninou
Potrebujeme:
- 2 vajcia
- 4 ks šampiňónov
- 1 šálka špenátu
- 2 šálky kuracieho vývaru
- 1 PL zázvoru
- ½ PL sójovej omáčky
- Sezamový olej
- Soľ
- korenie
- Petržlen
- 2 ČL Kukuričného škrobu
- 1 PL vody
Postup:
Na oleji orestujeme zázvor, šampiňóny a špenát. Zalejeme kuracím vývarom a dochutíme soľou a sójovou omáčkou. Polievku necháme prevrieť a pripravíme si škrobovú zmes. 2PL kukuričného škrobu zmiešame v miske s 1 PL vody. Do druhej misky si rozbijeme vajíčka a rozšľaháme.
Škrobovú zmes pridávame do polievky a za stáleho miešania pomaly prilievame rozšľahané vajíčka. Hotovú polievku dochutíme a ozdobíme čerstvou vňaťkou.
10. Ázijská polievka KetoMix
Ďalšia rýchlovka od značky KetoMix, tentoraz na ázijský spôsob s nízkokalorickými konjakovými cestovinami. Dokonale uspokojujúce jedlo 🙂
Potrebujeme:
- KetoMIx ázijská polievka
- Konjakové rezance
- Zázvor
- Stonkový zeler
- Jarná cibuľka
- Koriander
- Soľ, čili paprička a citrón na dochutenie
Postup:
Cibuľku a zeler nakrájajte nadrobno d misky. Pridajte nastrúhaný zázvor, odmerku ázijskej polievky KetoMix, zalejte 200 ml horúcej vody a dobre premiešajte. Pridajte konjakové rezance a dochuťte soľou, čili papričkou a koriandrom.
TIP: Čerstvý zázvor v tejto polievke pomôže zlepšiť trávenie a spaľovanie tukov.
- Recenzia na Venira PREMIUM kolagén: Kvalita a prírodné zloženie na prvom mieste
- Active Vegan Collagen recenzia: vyskúšali sme unikátny vegánsky kolagén od KolagenDrink
- Inca Collagen: moja recenzia a skúsenosť – oplatí sa?
- Lipozomálne vitamíny – všetko, čo o nich treba vedieť
- Lipoxal na chudnutie: ako to funguje + recenzie užívateľov