RAW koláče sú zdravé dezerty pripravené zo samých zdravých surovín. Sú obľúbené najmä u vegánov či vegetariánov, ktorí sa vyhýbajú živočíšnym surovinám. Pochutiť si na nich môžu aj ľudia s intoleranciou na lepok či laktózu, keďže na ich prípravu sa nepoužíva žiadna múka, mlieko či vajca.
Sú tiež skvelou alternatívou pre všetkých, ktorí si chcú pripraviť zdravé dezerty bez spracovaných surovín. Navyše, ich príprava je naozaj jednoduchá.
Ako pripraviť raw koláče
Na prípravu raw dezertov budeme potrebovať niekoľko základných surovín, z ktorých pripravíme zdravé koláčiky od výmyslu sveta. Ak tomu budú plné zdravých tukov, vitamínov a minerálov.
Orechy
Orechy sú na prípravu raw koláčov absolútnym základom. Najčastejšie sa používajú kešu, mandle, vlašské orechy alebo ich kombinácia. Oriešky sú plné zdravých tukov, vlákniny a bielkovín. Dajte si záležať na výbere naozaj kvalitných a čerstvých orechov, dokážu urobiť veľký rozdiel v chuti.
Špecialistami na prvotriedne orechy sú na e-shope Grizly.sk, kde nájdete kilové alebo pol kilové balenia za výborné ceny. Ich kešu oriešky boli dokonca ocenené ako Heureka produkt roku 2022. Oplatí sa nakúpiť si tu zásoby orieškov na prípravu zdravých raw dezertov.
Datle
Datle dodajú raw dezertom vláčnu a jemnú konzistenciu a zároveň ich osladia. Najčastejšie sa používa odroda medjool, ale môžete použiť akékoľvek datle. Vyberajte ale kvalitné produkty bez zbytočných konzervantov, je lepšie zakúpiť datle z obchodu so zdravou výživou ako z bežných potravín.
Zdravé sladidlá
Na sladenie raw dezertov sa často používa agáve sirup alebo iné tekuté sladidlo. Môže to byť napríklad javorový sirup, med alebo napríklad čakankový sirup, ktorý je bohatý na vlákninu a má nízky glykemický index.
Okrem toho sa vám bude hodiť napríklad vanilkový extrakt, kvalitné kakao a samozrejme čerstvé ovocie podľa vašej chuti. Poďme teda na recepty.
1. Čokoládový RAW dezert pre dvoch
Začneme receptom na fantastický čokoládový dezert pre dve osoby. Veď keď máte chuť na niečo sladké, neznamená to, že musíte hneď robiť celý plech koláča alebo celú tortu. Tento jednoduchý koláčik si pripravíte raz -dva hocikedy dostanete chuť.
2. Raw jahodové mini chceesecaky
Tieto malé raw cheesecaky si môžete dopriať bez výčitiek. Majú osviežujúcu jahodovú chuť a sú príjemne sladké. Ideálna pochúťka počas teplých letných dní.
3. Raw mrkvový koláč
Mrkvový koláč je veľmi obľúbený, pretože je krásne sladký a vláčny. Dobre zasýti a počas chladných dní aj zahraje tónmi škorice a zázvoru. Môžete si ho dokonca pripraviť aj vo vegánskej nepečenej raw verzii, stačí postupovať podľa tohto receptu.
Potrebujeme:
Na mrkvový korpus:
- 2 šálky nastrúhanej mrkvy
- 2 šálky vykôstkovaných medjool datlí
- 2 a ½ šálky vlašských orechov
- 2 ČL vanilkového extraktu
- štipka soli
- 1 ČL mletej škorice
- 1 ČL strúhaného čerstvého zázvoru
- štipka muškátového oriešku
- ½ šálky kokosovej alebo mandľovej múky
- ¼ šálky hrozienok
Krém:
- 1 a ¼ šálky kešu orieškov
- ½ šálky hustého kokosového mlieka alebo krému
- 2 PL citrónovej šťavy
- 3 PL javorového sirupu
- 1 ČL vanilkového extraktu
Postup:
Najprv si pripravíme krém. Kešu oriešky namočíme do horúcej vody na jednu hodinu. Potom vodu zlejeme a kešu, spolu s kokosovým mliekom, citrónovou šťavou, javorovým sirupom a vanilkovým extraktom zmixujeme na hladkú hmotu. Takto pripravený krém odložíme do chladničky.
Prejdeme na mrkvový korpus. Najprv si nastrúhame mrkvu a pripravíme si mixér. Ako prvé rozmixujeme datle na tuhú hmotu a preložíme z mixéra bokom. Teraz do mixéra dáme vlašské orechy, vanilkový extrakt, soľ, zázvor a škoricu. Mixujeme do polotuhej konzistencie, následne pridáme naspäť rozmixované datle a nastrúhanú mrkvu. Prerušovane mixujeme ďalej, kým sa všetko spolu spojí a dosiahneme konzistenciu cesta. Pozor, aby ste hmotu nepremixovali až príliš.
Hmotu premiestnime do veľkej misky, pridáme hrozienka a kokosovú alebo mandľovú múku. Všetko spolu dobre premiešame.
Pripravíme si okrúhlu formu na cheesecake, ktorú môžeme vyložiť papierom na pečenie. Korpusovú hmotu rovnomerne rozotrieme a natlačíme do formy. Následne pridáme vrstvu krému a zahladíme. Takto pripravený mrkvový koláčik dáme ešte na 3-4 hodiny stuhnúť do mrazničky a môžeme podávať.
4. Raw vegánske tiramisu
Tiramisu je populárny taliansky dezert s chuťou kávy. S týmto dezertom určite urobíte dojem aj na svojich hostí. Vyskúšajte zdravé tiramisu z raw ingrediencií. Bude sa skladať z troch lahodných vrstiev.
Potrebujeme:
Prvá vrstva:
- 150 g mandlí
- 120 g vykôstkovaných datlí
- 5 g instantnej kávy
- 5 g kakaa
Druhá a tretia vrstva:
- 250 g kešu, ktoré sme namáčali vo vode 5-6 hodín
- 160 g kokosového mlieka
- 95 g agáve sirupu
- 45 g kokosového oleja
Postup:
Najprv si pripravíme prvú vrstvu. Všetky ingrediencie spolu zmixujeme na hladkú hmotu a natlačíme na spodok formy. Preložíme do mrazničky na 30 minút.
Pripravíme si druhú a tretiu vrstvu a všetky suroviny zmixujeme na hladkú hmotu. Potom polovicu hmoty prelejeme do misky, pridáme 1 ČL vanilkového extraktu, premiešame a nanesieme krém ako druhú vrstvu do formy. Formu opäť vrátime do mrazničky na 30 minút.
Do zvyšnej hmoty v mixéri pridáme 60 g espressa, 10 g kakaa, štipku soli a všetko spolu zmixujeme na lahodnú hladkú hmotu. Následne túto tretiu vrstvu prelejeme do formy. Hotové tiramisu necháme stuhnúť v mrazničke na 5-6 hodín.
Hotový dezert poprášime kakaom a ozdobíme čerstvým ovocím.
5. Vegánske raw brownies
Kto by nemiloval extra čokoládové brownies koláčiky? Okrem toho, že sú úžasne chutné, sú však aj extra kalorické. Nie však vo vegánskej raw verzii, na ktorú použijeme samé zdravé suroviny.
Potrebujeme:
Na brownies:
- 1 šálku orechov (polka vlašské orechy, polka mandle)
- 6 ČL kakaa
- 1 PL chia semienok
- štipka soli
- 1 šálka vykôstkovaných datlí
- 2-4 PL nasekaných mandlí
Na čokoládový krém:
- 2 PL kakaa
- 2 PL roztopeného kokosového oleja
- 1 PL agáve sirupu
Postup:
Najprv zmixujeme cesto na brownies, skombinujeme orechy a suché suroviny a následne k nim pridáme datle. Cesto preložíme na papier na pečenie, vytvarujeme do tvaru kocky a ozdobíme sekanými mandľami, ktoré jemne zatlačíme do cesta.
Následne skombinujeme suroviny na čokoládový krém a vymiešame do požadovanej konzistencie. Hotový krém rozotrieme na brownie základ a posypeme nadrobno nasekanými mandľami. Pripravený dezert nakrájame na súmerné kocky.
6. Raw cheesecake s jahodami
Klasický cheesecake má chrumkavý sušienkový korpus, jemnú tvarohovú plnku a vrstvu čerstvého ovocia. Tento raw cheesecake s jahodami je však pripravený zo samých zdravých ingrediencií a chutí rovnako úžasne.
Potrebujeme:
Na korpus:
- 1 šálku medjool datlí
- 1 šálku mandlí
- ¼ šálky kokosu
Na “tvarohovú” plnku:
- 2 šálke vo vode namáčaných kešu
- 1 šálku javorového sirupu
- 1 plechovku hustého kokosového mlieka
- šťavu z jedného citróna
- vanilkový extrakt
- štipku soli
Postup:
Najprv si do mixéra dáme suroviny na korpus a zmixujeme na hladkú hmotu. Preložíme do okrúhlej formy na cheesecake a jemne utlapkáme. Potom si rovnako zmixujeme suroviny na plnku a preložíme do formy.
Pripravený cheesecake necháme stuhnúť a obložíme čerstvým ovocím.
7. Raw vegánske Raffaello guličky
Jemné kokosové Raffaello guličky sú super jednoduché, rýchle a navyše chutia výborne. Pokiaľ máte chuť na niečo ľahké, vyskúšajte tieto jemné guľky.
Potrebujeme:
- 1 šálku kokosu
- 5 PL kokosového oleja
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 2-3 PL agáve sirupu
- Mandle do stredu guličiek a kokos na obaľovanie
Postup:
Všetky suroviny zmiešame v miske, prikryjeme potravinovou fóliou a odložíme na 30 minút odpočinúť do chladničky. Z takto pripravenej hmoty tvarujeme malé guľky, do ich stredu zatlačíme mandľu a obalíme v kokose.
Tak čo, už sa vám zbiehajú slinky na tieto fantastické a hlavne zdravé raw dezerty? Vyskúšajte ich a nebojte sa experimentovať. Všetky potrebné suroviny, oriešky, zdravé sladidlá či datle odporúčame nakúpiť na e-shope Grizly.sk
Datle medjool
Orientačná cena za 500 g 6,99 €
Grizly kešu natural
Orientačná cena za 500 g 6,99 €
Grizly natural lúpané mandle
Orientačná cena za 500 g 6,49 €
Grizly agávový sirup BIO
Orientačná cena za 340 ml 4,19 €
Autor článku: Lívia Bogárová
Prečítajte si aj:
- Recenzia na Venira PREMIUM kolagén: Kvalita a prírodné zloženie na prvom mieste
- Active Vegan Collagen recenzia: vyskúšali sme unikátny vegánsky kolagén od KolagenDrink
- Inca Collagen: moja recenzia a skúsenosť – oplatí sa?
- Lipozomálne vitamíny – všetko, čo o nich treba vedieť
- Lipoxal na chudnutie: ako to funguje + recenzie užívateľov