Zdravé raňajkové kaše sú skvelým spôsobom, ako začať deň. Sú ľahko stráviteľné, dodajú vám potrebnú energiu, vitamíny, minerály, vlákninu, výborne zasýtia a navyše sú veľmi chutné.
Zdravú raňajkovú kašu si môžete vylepšiť podľa vlastnej chuti a pridať obľúbené čerstvé ovocie, orieškové maslo alebo dokonca kúsok horkej čokolády. Bude to veľká dobrota.
Ak ráno nemáte času nazvyš, môžete si vybrať z ponuky hotových zdravých kaší, ktoré iba zamiešate s vodou alebo mliekom a za pár minút máte raňajky hotové.
Nebojte sa trochu experimentovať a nájsť svoju obľúbenú kašu. Vyskúšajte napríklad tradičnú ovsenú, pšenovú, krupicovú, pohánkovú, amarantovú, špaldovú alebo kukuričnú. Alebo kaše pravidelne obmieňajte, každá obilnina vám totiž poskytne iné spektrum dôležitých živín.
OVSENÁ KAŠA
Ovsená kaša patrí medzi obľúbenú klasiku. Výborná je napríklad s jablkami, medom a škoricou alebo napríklad s kakaom a banánom. Ovsené vločky sú bohaté na vitamíny skupiny B, bielkoviny a vlákninu.
Vďaka nízkemu glykemickému indexu je táto kaša vhodná napríklad aj počas diéty. Kaša z ovsených vločiek obsahuje lepok, preto je nevhodná pre celiatikov.
KRUPICOVÁ KAŠA
Ďalšia klasika obľúbená na Slovensku. Okrem tradičnej pšeničnej krupice však už dnes zoženiete aj zdravšie varianty, napríklad špaldovú alebo pohánkovú krupicu.
Chuťovo sú výraznejšie a cítiť v nich oriešky. Obsahujú však väčšie množstvo živín a keď si na ich chuť zvyknete, už ich nevymeníte.
Vyskúšajte krupicovú kašu napríklad so škoricou a banánom alebo kakaom a mandľovým maslom.
POHÁNKOVÁ KAŠA
Pohánka je bohatá na bielkoviny, vitamíny skupiny B a minerály ako zinok, meď, selén či mangán. Táto kaša je taktiež vhodná pri chudnutí a neobsahuje lepok. Jej výhodou je vysoký obsah bielkovín a vlákniny, ktorá dobre zasýti a podporuje trávenie.
Podávajte ju napríklad s čakankovým sirupom (prírodný sirup, ktorý chutí ako med, no neobsahuje takmer žiadne kalórie), jablkom a banánom.
PŠENOVÁ KAŠA
Pšeno (proso) je skvelou zdravou obilninou, ktorá je bezlepková a na organizmus pôsobí zásadito. Kaša je tiež bohatá na bielkoviny a vlákninu. Pšeno je zdrojom vitamínov A, B, E a K. Je bohaté na minerály ako draslík, fosfor, železo, vápnik a horčík.
Vďaka tomu je vhodná napríklad pri problémoch s rednutím kostí, oslabených nechtoch, vlasoch či psychickej záťaži.
ŠPALDOVÁ KAŠA
Špalda je skvelým zdrojom pomalých komplexných sacharidov, ktoré postupne uvoľňujú energiu. Jej chuť je výrazná, oriešková. Špalda má na organizmus hrejivé účinky, preto je ako stvorená na výživné raňajky počas chladnejších mesiacov.
Je bohatá na bielkoviny, zdravé tuky a vitamíny skupiny B. Jej konzumácia môže pomôcť podporiť imunitný systém a trávenie.
RECEPT NA FIT OVSENÚ RAŇAJKOVÚ KAŠU
Potrebujeme:
- ovsené vločky
- rastlinné mlieko
- štipku soli
- med alebo čakankový sirup
- mandľové maslo
- čerstvé ovocie (jablko, banán, hrozno)
- škoricu
Postup:
Ovsené vločky dáme do malého hrnca a zalejeme mliekom. Pridáme štipku soli a varíme na miernom ohni na kašu. Vločky pravidelne miešame, aby neprihoreli.
Hotovú kašu osladíme medom, alebo ešte lepšie čakankovým sirupom (jeho sladkú chuť spôsobuje vláknina inulín a neobsahuje takmer žiadny cukor). Posypeme škoricou a ozdobíme lyžičkou mandľového masla a čerstvým ovocím podľa chuti.
TIP: Ak chcete svoju kašu obohatiť o bielkoviny, pridajte so nej polovicu odmerky vanilkového proteínového prášku. To kašu zároveň mierne osladí, takže nebudete musieť veľa dosladiť.
MOHLO BY SA VÁM HODIŤ:
Prečítajte si aj: